Het Berlaymont-gebouw in Brussel.
REUTERS Het Berlaymont-gebouw in Brussel.

Europese Commissie gaat Frans-Duits steunplan niet zomaar “kopiëren”, wel een “balans van leningen, subsidies en giften”

De Europese Commissie gaat het gisteren gepresenteerde Frans-Duitse steunplan van 500 miljard euro om de zwaarst getroffen lidstaten met giften door de coronacrisis heen te helpen niet kopiëren, aldus de woordvoerder van het dagelijks EU-bestuur. De nieuwe EU-meerjarenbegroting met daaraan gekoppeld een Europees herstelfonds zal een balans van leningen, subsidies en giften zijn, zei hij vanmiddag in Brussel. "Hoe die balans is zal volgende week bij de presentatie van onze voorstellen duidelijk worden.”

Op 27 mei komt de commissie met haar voorstel voor de begroting van 2021 tot en met 2027. Daar wordt ook een herstelfonds gekoppeld waarvan de omvang nog niet bekend is. De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel spraken gisteren over "een plan voor de korte termijn" om met 500 miljard euro subsidies of giften bedrijfssectoren en regio's te helpen opkrabbelen. 

Vooral voor Merkel werd het plan gezien als een bocht: Duitsland zag eerst vooral heil in leningen, iets waar landen als Zweden, Nederland, Denemarken en Oostenrijk nog altijd voor ijveren.  Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz is de positie van de zogenoemde "zuinige vier" onveranderd. "Wij zijn bereid de zwaarst getroffen landen te helpen met leningen", tweette hij vanmiddag.

De Spaanse premier Pedro Sanchez vindt het plan "een stap in de goede richting". Volgens de Belgische minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) spreekt er "de ambitie die Europa vandaag nodig heeft" uit. De Croo vindt wel dat het geld via een "mix van leningen en subsidies" naar de lidstaten moet vloeien. Ook PS-voorzitter Paul Magnette had het over een “een belangrijke eerste stap”.

Lees ook: Macron en Merkel ‘schaffen das’: bazookaatje van €500.000.000.000 (+)

Lees meer