Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
Photo News Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Europese Commissie vraagt waakzaamheid bij buitenlandse overnames tijdens coronacrisis

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft de EU-lidstaten opgeroepen om waakzaam te zijn voor buitenlandse overnames van bedrijven in strategisch belangrijke sectoren die tijdelijk verzwakt zijn door de coronacrisis. 

"Sommige sectoren zijn essentieel voor onze veiligheid, openbare gezondheid en soevereiniteit, zoals gezondheid, medisch onderzoek en strategische infrastructuur. Ze verdienen bijzondere aandacht", stelt von der Leyen in een videoboodschap. 

"We moeten weten wie er vanuit het buitenland investeert in deze bedrijven en met welk doel. Dit is van bijzonder belang tijdens deze gezondheidscrisis en economische crisis, nu we meer kwetsbaar zijn", vervolgt von der Leyen. 

Richtlijnen

De Commissie publiceerde vandaag richtlijnen die de lidstaten moeten helpen om buitenlandse directe investeringen en overnames te screenen. Von der Leyen maant de hoofdsteden aan om hun nationale screeningsinstrumenten te gebruiken. Voor de lidstaten die dergelijke mechanismen niet hebben, "is de tijd gekomen om ze te creëren", aldus de Duitse. 

Von der Leyen beklemtoont dat de Europese Unie buitenlandse investeerders blijft verwelkomen. "Maar we moeten een goed evenwicht vinden tussen openheid en het behoud van onze economische soevereiniteit", besloot ze.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nadine Abe

    En waar blijft hun persoonlijke steun aan de burgers , nog niet gehoord dat zij een deel van hun riante maandloon afstaan om die coronacrisis te steunen .

  • henri savelkoul

    Alles voor het grote kapitaal maar van Europa in crisis tijd was niets te zien verscholen in hun bunkers een gedrocht uitgevonden om de kleine man te bedotten en te bestelen zonder verder bestaansrecht afschaffen die handel een enorme besparing

Lees meer