Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen.
EPA Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen.

Europese Commissie wil volgend jaar al bijna helft van relancefonds in de strijd gooien

De Europese Commissie wil volgend jaar al meer dan 340 miljard euro uit het relancefonds in de strijd gooien om de Europese economie te ondersteunen. Dat blijkt woensdag uit haar begrotingsvoorstellen voor 2021. Over dat fonds moeten de lidstaten wel nog onderling een akkoord bereiken. 

De Commissie voorziet voor volgend jaar een begroting met 166,7 miljard euro. Dat wil ze aanvullen met 211 miljard euro aan subsidies en ongeveer 133 miljard euro aan leningen uit het beoogde relancefonds. Dat fonds, Next Generation EU, moet de eerstkomende jaren tot 750 miljard euro investeren in het herstel van de Europese economie na de coronacrisis.

"De Europese begroting voor 2021 zal honderdduizenden mensen, bedrijven en regio's helpen om de crisis te overwinnen en er sterker dan voordien uit te komen. Om dat mogelijk te maken hebben we een akkoord over de meerjarenbegroting en Next Generation EU nodig, een akkoord dat een signaal van vertrouwen doorheen Europa zal sturen", zei begrotingscommissaris Johannes Hahn. 

Daar wringt inderdaad het schoentje. De lidstaten hebben immers nog geen akkoord bereikt over een nieuw meerjarenkader dat de maximale inkomsten en uitgaven voor de jaarlijkse begrotingen vanaf 2021 tot en met 2027 vastlegt, en al evenmin over het relancefonds dat aan die meerjarenbegroting gekoppeld moet worden. Voor de financiering van het fonds wil de Commissie gaan lenen op de kapitaalmarkten, met hogere bijdrages van de lidstaten aan de Europese begroting als garanties voor beleggers.

Mogelijk volgt een doorbraak op de top van 17 en 18 juli, wanneer de staatshoofden en regeringsleiders voor onderhandelingen naar Brussel afreizen. Nadien moet ook het Europees Parlement zijn fiat nog geven. Het is aannemelijk dat de meerjarenbegroting en het relancefonds er na deze onderhandelingen anders zullen uitzien dan de Commissie momenteel voor ogen heeft. In dat geval moet ook het begrotingsvoorstel voor 2021 nog aangepast worden.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Sam Maenhout

    Dankzij de EU is er geen massale werkloosheid voorlopig, zoals wel zo in de VS. Zoals vaak zal het maar duidelyk worden hoe belangrijk de EU is, op de dag dat ze er niet meer zou zijn. De eengemaakte markt maar ook de EU instellingen leveren Belgen geld op, niet het tegendeel en dat is uitvoetig bewezen in meerdere studies

  • Anne Callebaut

    Schaf dit geld verslindend instituut gewoon af.

Lees meer