2 Archiefbeeld ter illustratie van de beurs in New York.
AP Archiefbeeld ter illustratie van de beurs in New York.

Europese en Amerikaanse beurzen aangevuurd dankzij grote stijgingen op de Chinese beurs: stevige klimmen ingezet

De Europese beurzen zijn vandaag met stevige winsten geopend. Beleggers trokken zich op aan een sterke rally op de Chinese beurzen, en aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen wereldwijd wakkerde daarbij de hoop aan op meer steunmaatregelen van de centrale banken. Ook de aandelenbeurzen in New York zijn intussen met flinke plussen geopend, geholpen door de sterke koerswinsten op de Chinese beurzen.

De Bel20 stond rond 10.00 uur meer dan 1,8 procent hoger, ook de Nederlandse AEX-index noteerde na minuten handelen een winst van 1,8 procent. Ook de beurzen in Parijs en Londen dikten tot 2 procent aan, mede door de hoop rond een herstel van de economische activiteiten. Ook de DAX in Frankfurt klom 2 procent na een flinke toename van de Duitse fabrieksorders in mei.

Optimisme

Ook op de aandelenbeurzen in New York werd optimisme aangewakkerd, door de hoop op een sterk herstel van de Chinese economie. Beleggers op Wall Street keren terug van een lang weekend; vanwege Onafhankelijkheidsdag bleven de Amerikaanse beurzen vrijdag dicht. En of ze dat met verve deden. De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang al 1,4 procent hoger op 26.189 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg ook 1,4 procent, tot 3.172 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 1,5 procent tot 10.362 punten.

2 Een investeerder bekijkt de bewegingen op de beurs in Nanjing, China. Groen staat in China voor koersdalingen, rood voor winst.
AFP Een investeerder bekijkt de bewegingen op de beurs in Nanjing, China. Groen staat in China voor koersdalingen, rood voor winst.

Aanzienlijke winst

De Chinese beurs boekt vandaag een aanzienlijke winst, nadat de Chinese communistische partij beleggers aanspoorde te kopen door over een ‘gezonde stierenmarkt’ te spreken. De beursgraadmeter in Shanghai boekte een tussentijdse winst van ruim 5 procent en de Hang Seng-index in Hongkong kreeg er dik 3 procent bij.

Ook de Japanse beurzen deelden in de winst. De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, eindigde 1,8 procent hoger op 22.714,44 punten. Vooral de Japanse bedrijven die veel omzet halen uit China waren in trek door speculatie dat de Chinese economie minder hard wordt getroffen door de coronacrisis gezien het relatief lage aantal coronagevallen in de regio.

Recordstijging besmettingen

De sterke opmars in China kwam tegen de achtergrond van een recordstijging van het wereldwijde aantal coronagevallen. De Wereldgezondheidsorganisatie meldde afgelopen zaterdag in totaal ruim 200.000 nieuwe gevallen op een dag. De grootste stijgingen waren te zien in de Verenigde Staten, Brazilië en India.

Lees ook: Komt er binnenkort een flinke beurscorrectie en zullen wij daarvan de gevolgen voelen? Professor economie legt uit (+)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer