EPA

Exclusief voor abonnees

Facebook gaat bankier spelen: hoe werkt het en gaat u de Libra straks gebruiken?

Met virtuele munt Libra moet je vanaf 2020 super gemakkelijk geld kunnen uitgeven, overschrijven en sparen

Facebook lanceert in het eerste kwartaal van 2020 de Libra, een virtuele munt waarmee je even gemakkelijk geld kan sparen, overschrijven en uitgeven (save, send and spend!) als een bericht liken op, nou ja, Facebook. Financieel analist Paul D’hoore gelooft dat de Libra een succes kan worden. “Maar dan moet de lancering wel vlekkeloos verlopen”, zegt hij. De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Waar komt de naam Libra vandaan?

Libra is een Romeinse gewichtseenheid, het equivalent van 335,02 gram. Met de eerste drie letters wordt ‘financiële vrijheid’ geïmpliceerd, ‘lib’ zoals in het Franse liberté.

Hoe werkt Libra?

Iedereen zal euro’s, dollars of gelijk welke munt kunnen inwisselen tegen Libra. Die Libra’s kun je terugvinden in een digitale portefeuille. Dat is een app waarin u het saldo in Libra en in euro zal terugvinden. Facebook ontwikkelde een eigen wallet: Calibra. Die zal vanaf 2020 ook automatisch verwerkt zitten in de populaire berichtenapps Facebook Messenger en WhatsApp. Maar ook andere partners van het project kunnen varianten op de digitale portefeuille maken.

Wat wordt de waarde van 1 Libra?

De exacte startwaarde van de Libra moet nog worden vastgelegd, maar verwacht wordt dat de waarde dichtbij de dollar, euro of Britse pond zal komen te liggen, zodat gebruikers makkelijk de waarde kunnen inschatten.

Wordt de Libra een stabiele munt?

“De Libra wordt gekoppeld aan munten zoals de euro, de dollar, de yen en de Zwitserse frank”, zegt Paul D’Hoore. “Dat maakt dat de schommelingen beperkt zullen blijven, compleet anders dan bij de Bitcoin. Die is het voorbije half jaar in waarde verdubbeld maar ten opzichte van twee jaar geleden is die cryptomunt maar de helft waard.”

 Wat wil Facebook bereiken?

Libra mikt in de eerste plaats op de ‘unbanked’. Vandaag zijn er nog steeds 1,7 miljard mensen die geen toegang hebben tot een bank, mensen die geen bankrekening hebben, niet kunnen sparen, niet kunnen lenen. Met Libra wil Facebook de drempel en de kost om een bankrekening te openen en geld naar elkaar over te schrijven zo goed als gratis maken. Bart Preneel, crypto-analist van de KU Leuven: “In Europa zijn we verwend door de banken, maar in ontwikkelingslanden heb je een grote marktopportuniteit. Het nadeel is dan weer dat daar misschien wel minder valt te verdienen omdat de mensen er minder kapitaalkrachtig zijn.”

Paul D’Hoore. “Ik denk niet dat Mark Zuckerberg als wereldverbeteraar is geboren. Hij wil veel liever alle Amerikanen aan de Libra dan alle Afrikanen. Er gaat op toegekeken worden: wat kan en wat niet. Nu zeggen ze: save, send and spend: je kan geld op een rekening zetten, je kan geld transfereren van één rekening naar de andere en je kan er aankopen mee doen. Dat is een relatief gemakkelijk startpunt, maar de volgende stap is verzekeringen en beleggingen aanbieden en leningen verschaffen.”

Dan is Libra een regelrechte nachtmerrie voor de klassieke banken?

“Ja en neen. In de eerste fase zal Libra alvast geen beleggingsfondsen mogen verkopen, maar zodra het gebruik van de munt is ingeburgerd, zal worden geprobeerd om de grenzen te verleggen. Dat mag je wel verwachten. Omwille van strenge regelgeving en consumentenbescherming gaan banken hun activiteiten kunnen behouden. Maar ik kan me voorstellen dat Facebook al met de langere termijn bezig is. Je mag er wel van uitgaan dat je rente op je Libra-rekening gaat krijgen. Al is het maar een opbrengst van 0,5 procent; dat is veel meer dan de klassieke klassieke zicht- en spaarrekening.”

Wat is de Libra Association?

Facebook is er zich van bewust dat het partners nodig heeft om een breed draagvlak voor de Libra te creëren en richtte de Libra Association op, die elk minstens 10 miljoen dollar investeren. Momenteel zijn er 28 aan boord met grote namen als Mastercard, PayPal, VISA, eBay, Vodafone Group enzovoort. “Tegen de lancering moeten de Libra Association honderd leden tellen”, zegt Paul D’Hoore. “Hun inbreng geldt als een centrale bank - niet toevallig dat de hoofdzetel in Zwitserland is - want er moet een waarborg van terugbetaling zijn, mocht het fout gaan. Ik vermoed dat in een volgende fase lokale spelers zullen worden betrokken. Nu zit er al één Franse gigant in: Free, een telecombedrijf dat je kan vergelijken met Base of Orange.”

Wat doet Facebook met mijn betaaldata?

Facebook hamert er in zijn communicatie op dat het betalingsdata niet zal combineren met Facebookdata. Of het die beloftes ook zal nakomen, is een andere vraag. Paul D’hoore reageert laconiek: “Moeten we dat echt geloven?”

Komt er ook een fysieke munt die ik uit een geldautomaat kan halen?

“Dat lijkt me wel heel onwaarschijnlijk”, zegt Preneel. “De trend is overal om fysiek geld af te schaffen, want de kosten van fysiek geld liggen vrij hoog onder meer omdat je ze voortdurend moet perfectioneren naar fraude toe. Bovendien kun je er niks mee online. Vrij nutteloos dus in de huidige wereld.”

Gaan Paul D’Hoore en Bart Preneel de Libra straks gebruiken?

“Ik heb alleen een defensieve Facebook-account; daar gebeurt dus niet veel op. Ik denk niet dat ik snel naar zo’n cryptomunt zal stappen”, zegt Bart Preneel. “Iedereen moet zelf bepalen wat hij doet, maar je moet toch - naast de voordelen op korte termijn - goed weten wat de risico’s zijn op langere termijn”, zegt hij. Ook Paul D’Hoore zal niet snel een portefeuille met Libra hebben. “Maar dat heeft vooral te maken met mijn persoonlijke profiel en het neemt niet weg dat ik dit een heel boeiend experiment vind. De Libra kan een groot succes worden, maar het wordt erg belangrijk dat de opstart probleemloos verloopt. Technische mankementen in die fase zouden het project kunnen torpederen.”

Lees ook binnen HLN+:

Econoom: “Als de rente in de goede economische jaren al niet kon stijgen, dan zal het de komende jaren niet beter worden”

33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bart Verbeeck

    Een systeem dat gebouwd wordt bovenop een systeem dat niet meer levensvatbaar is kan niet standhouden. Er is weinig tot geen hoop dat het geldsysteem bedacht en ontwikkeld door technocraten en centrale banken kan in stand gehouden worden door nieuwe ontwikkelingen zoals Bitcoin.

  • Paul Vanmaldeghem

    Alles doen ze eraan om ons nog meer onder de knoet te houden. Big Brother wil ons van geboorte tot sterfbed controleren en opleggen wat zij vinden dat goed is voor ons met tussenkomst van zogezegde sociale media. Ik zou het eerder asociale media noemen.

Lees meer