Fed-topman Jerome Powell.
REUTERS Fed-topman Jerome Powell.

Federal Reserve trekt zich niets aan van Trumps kritiek en handhaaft rente

De Federal Reserve houdt de rente in de Verenigde Staten nog even gelijk. Dat blijkt uit een nieuw rentebesluit van de Amerikaanse koepel van centrale banken.

De ‘Fed Funds Rate’ blijven in een vork van 2 tot 2,25 procent, klinkt het na een tweedaagse bijeenkomst in Washington. Kenners gingen er over het algemeen al van uit dat de Fed de rente pas in december weer een stapje opkrikt. De beleidsmakers hebben immers al herhaaldelijk aangegeven dat ze de rente geleidelijk, stapje voor stapje, willen verhogen. De sterke prestaties van de Amerikaanse economie zouden dat toelaten.

Trump

Fed-hoofd Jerome Powell en de andere centralebankiers trekken zich duidelijk niets aan van kritiek van president Donald Trump op hun rentebeleid. Trump vindt de hogere rentes maar niks. Renteverhogingen leiden er immers toe dat geld lenen duurder wordt en dat zet weer een rem op de groei.

Verhogingen

Bij het vorige rentebesluit in september verhoogde de Fed de rente overigens nog met een kwart procentpunt, naar een bandbreedte van 2 tot 2,25 procent. Het was de derde renteverhoging van dit jaar.

Toekomst

Als de rente in december weer een beetje omhooggaat, moeten volgend jaar naar verwachting nog drie rentestappen volgen om de Amerikaanse economie en inflatie weer op de gewenste niveaus te krijgen.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Edmond Dantès

    Sinds Trump, het stabiele genie, het economisch meesterbrein aan de macht is, steeg de staatsschuld exponentieel. En neen Obama is niet de oorzaak van die hoge schuldenberg, vader en zoon Bush met elk hun golfoorlog en de financiële crisis die in de nazomer van 2007uitbrak en tot gigantische noodoperaties leidde net voor de ambtstermijn van Obama aanving.

  • annie dupont

    verstandige mensen die de economie in het oog houden. mocht trump zijn zin krijgen, Amerika vervalt tot een 3e wereldland à la Venezuela ... de zeepbel zal weldra ontploffen

Lees meer