AFP

Financiële steun voor Spaanse boeren die melk met verlies verkopen

Het Spaanse ministerie van Landbouw zal ongeveer 300 euro per koe toekennen aan landbouwondernemingen die hun melk met verlies verkopen in Spanje. Dat kondigde de Spaanse landbouwminister Isabel García Tejerina vandaag aan in Madrid.

De financiële steun gaat naar landbouwbedrijven die melk verkopen aan een prijs lager dan de productiekost. Volgens de minister komen 2.500 tot 3.000 boerderijen in aanmerking.

De beslissing is door de minister aangekondigd op de radio, enkele maanden voor de algemene verkiezingen voor het einde van het jaar. De beslissing komt ook na manifestaties van duizenden melkboeren in Galicië, die een minimumprijs willen.

De boeren lieten blijken dat enkele boerderijen melk verkopen aan abnormaal lage prijzen van 22 tot 23 centiemen per liter. Zij willen dat de regering een akkoord sluit identiek aan wat een maand geleden in Frankrijk is beslist: een minimumprijs van 34 centiemen.

De Spaanse minister merkte echter op dat "noch Frankrijk, noch Spanje prijzen kan vastleggen". Het gaat om een akkoord tussen verschillende spelers op de markt, klonk het.

Lees meer