De Algarve
Shutterstock De Algarve

Fiscus opent jacht op Belgen in Portugal

De fiscus screent momenteel duizenden Belgen die gedomicilieerd zijn in Portugal. Wie voor het eerst naar dat land verhuist, moet er de eerste tien jaar geen inkomstenbelasting betalen. De controleurs gaan nu na of de Belgen er ook écht wonen, dan wel of ze op die manier belastingen ontduiken.

De Portugese regering heeft een aantal jaar geleden fiscale maatregelen uitgevaardigd om vermogende buitenlanders te lokken en zo de economie aan te zwengelen. Naast de vrijstelling van de inkomstenbelastingen voor tien jaar geldt er ook een vrijstelling voor pensioeninkomsten uit België. Die maatregelen missen hun effect niet: volgens cijfers van Buitenlandse Zaken hebben vandaag minstens 4.121 Belgen hun domicilie in Portugal. “En dat zijn er wellicht nog veel meer”, benadrukt woordvoerder Karl Lagatie. “Want dat zijn enkel de Belgen die zich ingeschreven hebben op de Belgische ambassade in Portugal. En dat is niet verplicht.”

Om ergens officieel te wonen voor de fiscus, moet je er minstens de helft van het jaar plus één dag wonen - 183 dagen dus. Sommigen verhuizen echter enkel hun domicilie naar het buitenland om van de belastingvoordelen te genieten, terwijl ze gewoon in België verblijven. De fiscus pluist nu uit of hun economisch en sociaal leven zich wel degelijk afspeelt in Portugal.

De belastingdienst heeft dezelfde oefening ook al gemaakt voor Belgen die op papier naar Monaco waren verhuisd. Met succes: 147 van hen kregen zopas een aanslagbiljet omdat ze er niet echt woonden. Ten laatste binnen twee maanden moeten ze allemaal samen 100 miljoen euro aan achterstallige belastingen en boetes hebben betaald.

Lees ook: Welke bestemmingen voor een tweede verblijf zijn economisch interessant en met welke kosten moet je rekening houden? Lees hier het advies (HLN+). 

Bekijk ook: Fiscus eist miljoenen van Belgen in Monaco

232 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jef Leysen

    Francinne, toevallig ben ik zelfstandig en wij bezitten niets in het buitenland. Maar moeten wel serieus hard werken om alles betaald te krijgen. Zelfstandigen leven van “de overschot”... mijn schoonbroer daarentegen “werkt” bij cm en heeft daar tijd over om tijdens zijn uren zijn belastingen te optimaliseren. Hij gaat daarom dus bouwen in Portugal om zo hier minder belastingen te betalen en daar hetzelfde. Waarom ben jij geen zelfstandige geworden? Bang dat er te weinig “overschot” is ?

  • Francinne Declerque

    Mooi zo, hopelijk pakken ze er veel. Het zijn meestal roofzelfstandigen die weer eens dachten de staat te kunnen oplichten, bakkers, kappers, loodgieters, slagers en ander tuig. Dokken maar !

Lees meer