Een grote toevloed van klanten aan de Colruyt in Vorst, zo'n tien dagen geleden.
Photo News Een grote toevloed van klanten aan de Colruyt in Vorst, zo'n tien dagen geleden.

Franse supermarkten geven personeel coronabonus van 1.000 euro

De Franse supermarktketens Carrefour en Auchan keren aan hun medewerkers een belastingvrije bonus van 1.000 euro uit voor hun ijver tijdens de huidige coronacrisis. Ook in België belonen supermarkten hun personeel extra, onder meer door ze meer korting te geven.

Het voorstel in Frankrijk kwam van de minister van Economie, Bruno Le Maire. De belastingvrije bonus, waarvoor men ook geen sociale zekerheidsbijdragen moet betalen, kan worden uitbetaald tot 30 juni. Carrefour-CEO Alexandre Bompard kondigde zijn personeel aan dat ze op die bonus kunnen rekenen.

In ons land is er voorlopig geen sprake van premies, maar supermarkten proberen wel om hun personeel op andere manieren extra te belonen. “Onze medewerkers krijgen normaal 10 procent korting op hun aankopen, met een maximum van 30 euro per maand”, zegt woordvoerster Karima Ghozzi van Delhaize. “Op dit moment is die korting verhoogd naar 25 procent, met een maximum van 100 euro per maand. Daarnaast sluiten we momenteel vrijdag om 20 uur al, dat is een uurtje vroeger dan normaal.”

Ook Carrefour wil zijn personeel iets extra geven. “We zijn druk in gesprek met de vakbond over een vergoedingsformule”, aldus woordvoerster Aurélie Gerth in L’Echo. De gesprekken zouden al goed gevorderd zijn, maar ook bij Carrefour zou het niet gaan om een geldpremie.

Een woordvoerster van
Colruyt bevestigt dat de directie “momenteel intern aan het bekijken is wat we gaan doen” om de supermarktmedewerkers extra te belonen. Maar iets concreet is er nog niet.

“Wij denken hier ook over na, maar we wachten eerst de gesprekken af op sectorniveau”, klinkt het bij Aldi. Ook daar wil men niets kwijt over hoe die beloning er zou kunnen uitzien.

Lees ook:

Dagboek van een Colruyt-medewerker: “Wat een helse week. Sommige klanten vinden het schandalig als we even iets drinken” (+)

Colruyt overweegt aantal pakken toiletpapier per klant te beperken

Sterrenchef Luc Bellings test kant-en-klaarmaaltijden uit de supermarkt: “Lekkerste schotels bij Albert Heijn en Delhaize” (+)

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karakaya Melike

    Ik werk als kassamedewerker in de supermarkt.onze baas heeft alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen, maar ik denk dat onze gezondheid in het algemeen in gevaar is.Namens alle medewerkers willen we dat we corona bonus krijgen zoals in Frankrijk.een voorbeeld aan neemt beloon de mensen die het verdienen

  • Tim Peeters

    Al diegenen die de baan op moeten om te werken .

Lees meer