Het bijhouden van plantsoenen van de gemeente is een taak die vaak onder gemeenschapsdienst valt.
jvk Het bijhouden van plantsoenen van de gemeente is een taak die vaak onder gemeenschapsdienst valt.

Gemeenschapsdienst voor werklozen op komst

De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB krijgt naar alle waarschijnlijkheid de bevoegdheid om langdurig werklozen op gemeenschapsdienst te sturen. Bij de N-VA, Open Vld en CD&V, de drie partijen die over een nieuwe Vlaamse regering onderhandelen, bestaat daarover een consensus. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Informateur Bart De Wever (N-VA) stelde als doel in zijn startnota om 120.000 Vlamingen extra aan de slag te krijgen om tot een werkzaamheidsgraad van 80 procent te komen. Om dat waar te maken leggen de onderhandelaars van de N-VA, CD&V en Open Vld de laatste hand aan een waslijst maatregelen om niet-werkenden aan te sporen aan de slag te gaan en hen ook aantrekkelijker te maken voor werkgevers.

Een van die maatregelen is gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen. De federale regering-Michel creëerde daarvoor in 2018 het wettelijke kader, maar alle deelstaten haalden er hun neus voor op. Daar komt nu verandering in. Zo zou de VDAB de mogelijkheid krijgen om wie langer dan twee jaar werkloos is op gemeenschapsdienst te sturen bij een stad of een gemeente. De voorwaarde is wel dat de opgelegde taken nuttig genoeg zijn om ervaring op te doen.

Momenteel komen zo'n 60.000 mensen in aanmerking. Als de VDAB een werkloze gemeenschapsdienst oplegt, kan die niet weigeren.

Bezigheidstherapie

Volgens Herw!n, de organisatie die 100 sociale circulaire bedrijven (Kringwinkels en maatwerkbedrijven) vertegenwoordigt, slaan N-VA, Open Vld en CD&V de bal mis. Zij noemen het verplichte gemeenschapsdienst “bezigheidstherapie” die niet automatisch naar een betaalde job leidt. Daarom roept de organisatie op om te investeren in maatwerkbedrijven (de voormalige beschutte en sociale werkplaatsen), die momenteel goed zijn voor 10.000 jobs.

“Het aantal langdurig werklozen die toegang zouden kunnen krijgen in maatwerkbedrijven, is groter dan de groep die vandaag aan de slag is”, zegt Eva Verraes, directeur van Herw!n. “En niet omdat er geen groeipotentieel is. Alleen het gebrek aan overheidsfinanciering tempert de ondernemingsgeest van de maatwerkbedrijven.”

Volgens Verraes zouden bij de leden van Herw!n tegen 1 januari al 1.000 bijkomende jobs zou kunnen creëren. “Voor alle betrokkenen is dit een overduidelijke win-winsituatie. Werklozen worden in volwaardige tewerkstelling ingeschakeld. De kosten zijn maar half zo groot als zouden deze werklozen ‘voltijds werkloos’ gefinancierd worden.”

461 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frank Janssen

    Het lijkt wel of Bart De Wever hier wakker van ligt! Is hij jaloers op die mensen of zo?... Heeft hij nu echt niets anders te doen??

  • Hilde Peeters

    Dus deze mensen gaan het werk van een gemeentewerker overnemen dus die verliet zijn baan en moet dan na een tijd zijn job als gemeenschapsdienst gaan doen.

Lees meer