gettyimages.be

Gent wordt eerste "Bitcoinstad" in België

In Gent kan al in een twintigtal zaken met de digitale munt bitcoin betaald worden. Het succes is te danken aan de toenemende kennis over bitcoin en de inspanningen van de vrijwilligers van Gent Bitcoinstad, die naar analogie met de Nederlandse stad Arhem op 18 april "Gent Bitcoinstad" lanceren.

"Bitcoin is een digitale munt die via het internet van persoon tot persoon kan doorgegeven worden zonder tussenkomst van een bank", leggen initiatiefnemers Andreas Wauters en Roeland Creve uit. "Hierdoor kunnen handelaars volledig gratis digitale betalingen ontvangen met een tablet of smartphone." Met behulp van de website "Bitkassa" worden de bitcoins meteen omgezet in euro's en overgeschreven op de bankrekening van de zaak, maar de handelaars kunnen er ook voor kiezen om de waarde in bitcoins behouden. "Het concept werd al uitvoerig getest in Arnhem, waar onder de naam Arnhem Bitcoinstad al meer dan zestig winkels succesvol bitcoin accepteren."

Eind september werd in Gent de allereerste bitcoinautomaat geïnstalleerd en het aantal zaken dat bitcoins als betaalmiddel accepteert steeg van drie begin dit jaar, naar een twintigtal begin april. Het gaat onder meer om horecazaken in de studentenbuurt als in het oude centrum, maar ook een cadeauwinkel en een skateshop aanvaarden de virtuele munt. De stijging is te danken aan de toenemende kennis over bitcoin, wat overigens een eenvoudig, makkelijk en gratis digitaal betaalmiddel is, en niet in het minst aan de inspanningen van de vrijwilligers van Gent Bitcoinstad.

Op zondag 18 april om 10.30 uur organseren die het openingsevenement van Gent Bitcoinstad in de Outpost op de Ottergemsesteenweg 13. "Geïnteresseerden krijgen uitleg over bitcoin, hoe ze de munt gebruiken en waar ze ermee terecht kunnen in Gent."

Meer informatie op www.gentbitcoinstad.be

Lees meer