AP

Handelsoorlog in de maak? Trump straft China voor veertig miljard euro, maar Chinezen "zullen vechten tot het bittere einde"

Donald Trump neemt ter waarde van zowat vijftig miljard dollar (40,6 miljard euro) strafmaatregelen tegen China. Dat gebeurt via heffingen op de invoer van Chinese producten. De Amerikaanse president wil daarmee de "oneerlijke handelspraktijken" van het land aanpakken. De Chinezen betreuren de beslissing.

Op welke producten de tarieven worden geheven, is nog niet bekend. Het Amerikaanse handelsagentschap heeft twee weken de tijd gekregen om een lijst op te stellen. 

Het zou vooral om technologie- en telecomproducten gaan. Volgens de VS hebben Chinese bedrijven in die sectoren op oneerlijke wijze belangrijke patenten in handen gekregen. Het Witte Huis spreekt van "diefstal van intellectueel eigendom".

Verder wil de Amerikaanse overheid aankopen van Chinese bedrijven in de VS beperken. Er komt ook een klacht tegen de Chinese handelspraktijken bij de Wereldhandelsorganisatie.

"China zal vechten tot het bittere einde"

China is "erg teleurgesteld" in de beslissing van Trump, maar deinst niet terug voor een handelsoorlog met de Verenigde Staten, laat de Chinese ambassade in Washington weten in een reactie. "Als de VS een handelsoorlog zouden beginnen, zou China vechten tot het bittere einde om zijn eigen legitieme belangen te verdedigen met alle nodige maatregelen", klonk het nog.

103 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bart Verbeeck

    volgens mij wil trump de beurzen doen crashen

  • Wim Labuche

    Als je de documainraires ziet op Netflix geef hem eens ongelijk

Lees meer