Onze landgenoot Jean-François van Boxmeer staat al jaren aan het hoofd bij Heineken.
AP Onze landgenoot Jean-François van Boxmeer staat al jaren aan het hoofd bij Heineken.

Heineken-topman vangt vette bonus

De overname van Asia Pacific Breweries (APB) levert Heineken-topman Jean-François van Boxmeer een aandelenbonus van ruim 2,5 miljoen euro op. Ook krijgt De Belg een bonus van 1,5 miljoen euro in aandelen, bedoeld om hem langdurig aan het brouwersbedrijf te binden.

Mede door die extraatjes, die de topman overigens pas over 5 jaar definitief in contanten kan omzetten, komt het totale inkomen van Van Boxmeer over 2012 uit op zo'n 8,5 miljoen euro, zo blijkt uit het jaarverslag van Heineken. Een jaar eerder harkte de topman nog 3,4 miljoen aan salaris en bonussen bijeen.

Volgens de raad van commissarissen van Heineken was de overname van APB "een mijlpaal" in het groeiproces dat Heineken wereldwijd doormaakt. Daarom vindt de raad een extra beloning op zijn plaats. Ook financieel directeur René Hooft Graafland krijgt een extra bonus.

De vakbond CNV Vakmensen reageerde woedend. "Dit is egostreling van de baas, niks anders", aldus bestuurder Gert Jan den Besten. Volgens hem zet Heineken de cao-besprekingen die binnenkort beginnen al op voorhand onder druk.

Lees meer