2 Satya Nadella (51) brak de verstarde bedrijfscultuur van Microsoft open, zette hoog in op clouddiensten voor bedrijven en blies zo nieuw leven in wat de dinosaurus van de techwereld dreigde te worden.
ANP Satya Nadella (51) brak de verstarde bedrijfscultuur van Microsoft open, zette hoog in op clouddiensten voor bedrijven en blies zo nieuw leven in wat de dinosaurus van de techwereld dreigde te worden.

Exclusief voor abonnees

Hoe ceo Satya Nadella techdinosaurus Microsoft naar biljoenenclub leidde

Gisteren brak Microsoft door de magische grens van 1.000 miljard dollar beurswaarde, een mijlpaal voor het 44 jaar oude bedrijf dat tot voor kort op weg leek de dinosaurus van de techmarkt te worden. Het tij keerde toen de Indiase computeringenieur Satya Nadella in 2014 ceo werd. Hij zette volop in op clouddiensten die nu de opmars van techreuzen stuwen en deed verlieslatende bedrijfspoten van de hand.

De meeste goedlopende producten en clouddiensten van Microsoft bestonden al toen Nadella ceo werd. De 51-jarige zoon van een hoge ambtenaar en een lerares Sanskriet werd geboren in de Indiase provincie Anantapur. Nadella studeerde electrotechniek aan de universiteit van Mangalore vooraleer hij aan de universiteit van Wisconsin een graad in computerwetenschappen haalde. 

Windows

De voorlopers van Microsofts clouddiensten vinden hun oorsprong in de jaren ‘90, met de MSN onlinedienst van Microsoft en later hun zoekmachine Bing. In 2010, vier jaar na Amazon, introduceerde Microsoft zijn clouddienst. Pas in 2013, zo stellen analisten, mocht die dienst naast die van Amazon staan. Toch bleef het een nevenactiviteit voor Microsoft. Het zwaartepunt bleef liggen op hun Windows besturingssysteem, de kip met de gouden eieren tijdens het tijdperk van de pc. 

Toen Nadella de plaats innam van Steven Ballmer, die veertien jaar lang ceo van Microsoft was geweest, zette hij de clouddienst - die hij voordien al leidde- hoog op de prioriteitenlijst. Daar plukt Microsoft nu de vruchten van. Apple en Amazon deden het al eerder, maar gisteren brak Microsoft als derde techaandeel door die magische grens van 1.000 miljard dollar beurswaarde.

Cloudsoftware voor bedrijven

Daarnaast is er één product dat Nadella vlak na zijn aanstelling tot ceo lanceerde en groeide als kool. Enterprise Mobility wordt door bedrijven gebruikt om hun mobiele toestellen te beschermen. Intussen telt de dienst meer dan 100 miljoen gebruikers. De cloudsoftware helpt organisaties hun mobiele toestellen te traceren en de beveiligen.

Onder Nadella werden nieuwe versies van Microsoft-producten gelanceerd, waaronder Windows 10, maar de heropstanding van het bedrijf heeft andere verklaringen. Een op korte termijn en een op langere termijn. 

Op korte termijn wist Microsoft de schade te beperken bij de recente uitverkoop van techaandelen. Zo maakten investeerders in Apple zich zorgen om de vertraagde verkoop van iPhones en kregen zowel Facebook als Google klappen wegens hun rol in het verspreiden van fake news en samenzweringstheorieën. De verklaring op lange termijn is dat Microsoft heeft aangetoond hoe een ooit dominant bedrijf zijn sterktes kan uitbouwen zonder een gevangene van zijn verleden te worden. Precies door de clouddiensten te omhelzen, de markt van de smarphones te verlaten en terug te keren naar de oorsprong als leverancier van technologie aan zakelijke klanten. Het is die strategie die Nadella vlak na zijn aanstelling tot ceo uitstippelde en die de aandelenprijs van Microsoft deed verdrievoudigen.

Microsoft, zo oordeelde Nadella, hoorde niet te concurreren met de leiders op de markt van smartphonetechnologie, Apple, Google en Samsung. Microsoft moest zich focussen op apps en andere software voor zakenklanten

Nokia buiten

Toen Microsoft in 2013 Nokia kocht, noemde voormalig ceo Ballmer dat “een moedige wissel op de toekomst”. Twee jaar later verkocht Nadella die wissel op de toekomst weer en stuurde hij meteen ook 7.800 werknemers wandelen. Microsoft, zo oordeelde Nadella, hoorde niet te concurreren met de leiders op de markt van smartphonetechnologie, Apple, Google en Samsung. Microsoft moest zich focussen op apps en andere software voor zakenklanten. (lees verder onder de foto)

2 Nadella heeft drie kinderen, houdt van poëzie en speelt cricket.
EPA Nadella heeft drie kinderen, houdt van poëzie en speelt cricket.

Hoewel Microsoft een succesvolle consumentenfranchise heeft met haar Xbox-videogames, draait het bedrijf voortaan vooral rond nutsdiensten. De cloudtechnologie Azure is een dienst voor bedrijven en een platform voor software-ontwikkelaars voor het bouwen van applicaties, een soort cloud operating system

LinkedIn en GitHub

Nadella’s grote aankopen kaderen ook in het uitbreiden van hun aanbod voor zakelijke gebruikers en ontwikkelaars. In 2016 kocht Microsoft LinkedIn, het sociale netwerk voor professionals. “Dit is de samenvoeging van de professionele cloud en het professionele netwerk”, zo verklaarde Nadella toen. Vorig jaar nog kocht Microsoft GitHub, een open software platform dat door 28 miljoen programmeurs wordt gebruikt.

Open source en gratis software, ooit zo verguisd door Microsoft, werden erkend als onontbeerlijke middelen in de moderne softwareontwikkeling. Nadella pleitte voor een open geest

Onder Nadella heeft Microsoft ook zijn technologie opengesteld. Windows zou niet langer de kern of het anker van het bedrijf zijn. Apps van Microsoft zouden niet enkel op de software van Macintosh (Apple) draaien, maar ook op andere besturingssystemen. Open source en gratis software, ooit zo verguisd door Microsoft, werden erkend als onontbeerlijke middelen in de moderne softwareontwikkeling. Nadella pleitte voor een open geest. “Onze honger om te leren van de buitenwereld moet onstilbaar zijn en we moeten daar uit leren”, schreef hij in zijn boek ‘Hit Refresh’ uit 2017.

Die formule lijkt te werken. “De oude, op Windows geconcentreerde kijk op de wereld verlamde elke innovatie”, stelt professor Michael A. Cusumano van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). “Het bedrijf is cultureel veranderd. Microsoft is weer een boeiende werkplek”.

Nadella trouwde in 1992 met Anupama, de dochter van een collega van zijn vader. Hij kreeg met haar drie kinderen, een zoon en twee dochters. Hij is dol op zowel Amerikaanse als Indiase poëzie en speelt cricket. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Coulier

    De beweging naar de cloud van MS is duidelijk een move (vooral) naar linux. Face it het monolietische, lompe, onveilige, lekke Windows is het verleden...

  • Fred Fourgon

    Jef Vanderpoorten, ge moet het toch maar doen. Als het zo zou gaan zoals u het voorstelt zou Microsoft nooit staan waar het nu staat. Tientallen miljoenen systemen draaien nog steeds onder Windows en Office wordt wereldwijd gebruikt door onderwijs en overheidstoepassingen. Wat u schrift is eerder van toepassing op uitzonderingen die denken met iOS de boel te klaren. Vooral dan de betweters. Of bent u nog steeds van mening dat Linux het gaat winnen? Of Ubuntu? Droom gerust verder.

Lees meer