2 Satya Nadella (51) brak de verstarde bedrijfscultuur van Microsoft open, zette hoog in op clouddiensten voor bedrijven en blies zo nieuw leven in wat de dinosaurus van de techwereld dreigde te worden.
ANP Satya Nadella (51) brak de verstarde bedrijfscultuur van Microsoft open, zette hoog in op clouddiensten voor bedrijven en blies zo nieuw leven in wat de dinosaurus van de techwereld dreigde te worden.

Exclusief voor abonnees

Hoe ceo Satya Nadella techdinosaurus Microsoft naar biljoenenclub leidde

Gisteren brak Microsoft door de magische grens van 1.000 miljard dollar beurswaarde, een mijlpaal voor het 44 jaar oude bedrijf dat tot voor kort op weg leek de dinosaurus van de techmarkt te worden. Het tij keerde toen de Indiase computeringenieur Satya Nadella in 2014 ceo werd. Hij zette volop in op clouddiensten die nu de opmars van techreuzen stuwen en deed verlieslatende bedrijfspoten van de hand.

De meeste goedlopende producten en clouddiensten van Microsoft bestonden al toen Nadella ceo werd. De 51-jarige zoon van een hoge ambtenaar en een lerares Sanskriet werd geboren in de Indiase provincie Anantapur. Nadella studeerde electrotechniek aan de universiteit van Mangalore vooraleer hij aan de universiteit van Wisconsin een graad in computerwetenschappen haalde. 

Windows

De voorlopers van Microsofts clouddiensten vinden hun oorsprong in de jaren ‘90, met de MSN onlinedienst van Microsoft en later hun zoekmachine Bing. In 2010, vier jaar na Amazon, introduceerde Microsoft zijn clouddienst. Pas in 2013, zo stellen analisten, mocht die dienst naast die van Amazon staan. Toch bleef het een nevenactiviteit voor Microsoft. Het zwaartepunt bleef liggen op hun Windows besturingssysteem, de kip met de gouden eieren tijdens het tijdperk van de pc. 

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Coulier

    De beweging naar de cloud van MS is duidelijk een move (vooral) naar linux. Face it het monolietische, lompe, onveilige, lekke Windows is het verleden...

  • Fred Fourgon

    Jef Vanderpoorten, ge moet het toch maar doen. Als het zo zou gaan zoals u het voorstelt zou Microsoft nooit staan waar het nu staat. Tientallen miljoenen systemen draaien nog steeds onder Windows en Office wordt wereldwijd gebruikt door onderwijs en overheidstoepassingen. Wat u schrift is eerder van toepassing op uitzonderingen die denken met iOS de boel te klaren. Vooral dan de betweters. Of bent u nog steeds van mening dat Linux het gaat winnen? Of Ubuntu? Droom gerust verder.

Lees meer