2 Satya Nadella (51) brak de verstarde bedrijfscultuur van Microsoft open, zette hoog in op clouddiensten voor bedrijven en blies zo nieuw leven in wat de dinosaurus van de techwereld dreigde te worden.
ANP Satya Nadella (51) brak de verstarde bedrijfscultuur van Microsoft open, zette hoog in op clouddiensten voor bedrijven en blies zo nieuw leven in wat de dinosaurus van de techwereld dreigde te worden.

Exclusief voor abonnees

Hoe ceo Satya Nadella techdinosaurus Microsoft naar biljoenenclub leidde

Gisteren brak Microsoft door de magische grens van 1.000 miljard dollar beurswaarde, een mijlpaal voor het 44 jaar oude bedrijf dat tot voor kort op weg leek de dinosaurus van de techmarkt te worden. Het tij keerde toen de Indiase computeringenieur Satya Nadella in 2014 ceo werd. Hij zette volop in op clouddiensten die nu de opmars van techreuzen stuwen en deed verlieslatende bedrijfspoten van de hand.

De meeste goedlopende producten en clouddiensten van Microsoft bestonden al toen Nadella ceo werd. De 51-jarige zoon van een hoge ambtenaar en een lerares Sanskriet werd geboren in de Indiase provincie Anantapur. Nadella studeerde electrotechniek aan de universiteit van Mangalore vooraleer hij aan de universiteit van Wisconsin een graad in computerwetenschappen haalde. 

Windows

De voorlopers van Microsofts clouddiensten vinden hun oorsprong in de jaren ‘90, met de MSN onlinedienst van Microsoft en later hun zoekmachine Bing. In 2010, vier jaar na Amazon, introduceerde Microsoft zijn clouddienst. Pas in 2013, zo stellen analisten, mocht die dienst naast die van Amazon staan. Toch bleef het een nevenactiviteit voor Microsoft. Het zwaartepunt bleef liggen op hun Windows besturingssysteem, de kip met de gouden eieren tijdens het tijdperk van de pc. 

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer