ANP XTRA

Hogere uitkeringen en pensioenen door overschrijding spilindex

De inflatie is in februari, na twee opeenvolgende maanden gestegen te zijn, gedaald naar 1,10 procent. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen werd evenwel overschreden. Dat betekent dat de sociale uitkeringen en de pensioenen in maart met 2 procent verhoogd worden. De wedden in de openbare sector worden in april geïndexeerd met 2 procent,  meldt statistiekbureau Statbel vandaag.

De index omvat de prijzen van goederen en diensten, wanneer deze een bepaald niveau overschrijdt komt er een spil, een draaipunt, vandaar spilindex.  De overschrijding was verwacht door het Planbureau. De maand na een overschrijding van de spilindex worden de sociale uitkeringen met 2 procent opgetrokken. Het gaat om bijvoorbeeld pensioenen en ziekte- en werkloosheidsuitkeringen. Nog een maand later stijgen ook de weddes van het overheidspersoneel, niet alleen op federaal niveau maar ook bij gewesten en gemeenschappen, provincies, steden en gemeenten.

Aanvankelijk werd uitgegaan van een overschrijding van de spilindex in maart. Dat de spilindex een maand vroeger wordt overschreden zal zich in de begroting laten voelen. Hr-dienstenbedrijf Acerta sprak eerder al van een geschatte extra kost van 78,5 miljoen euro, alleen al voor de verhoging van de sociale uitkeringen.

Veel lonen in de non-profitsector zijn overigens ook aan de spilindex gelinkt. Dat betekent dat personeel in onder meer ziekenhuizen, bejaardentehuizen, revalidatiecentra, beschutte en sociale werkplaatsen, en gezins- en bejaardenhulp een hoger bedrag mag verwachten op zijn loonbriefje. 

166 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gregoor Vogels

    En dat geldt ook voor onze politici die al lang zonder regering zitten en weer pas uit vakantie komen... Ongelooflijk dat wij dat dulden!

  • Percy Salembier

    Beste Eric Grosemans, Sedert januari 2019 worden de pensioenen van d ambtenaren betaald de 1° werkdag van de maand. Nu werden de pensioenen voor maart op 28 februari betaald, zo ontloopt de staat de index-aanpassing voor de maand maart.

Lees meer