Donald Trump
AP Donald Trump

IMF: "Druk Trump op Federal Reserve gevaarlijk”

De druk die de Amerikaanse president Donald Trump uitoefent op de Federal Reserve kan gevaarlijke gevolgen hebben. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat vreest voor fouten in het monetaire beleid met alle gevolgen van dien voor de Amerikaanse economie.

"Het ondermijnen van de onafhankelijkheid van de centrale bank kan gevaarlijk zijn", zei Tobias Adrian, directeur van de afdeling monetaire en kapitaalmarkten bij het instituut. Trump heeft de Fed herhaaldelijk bekritiseerd en vindt dat de koepel van centrale banken te weinig doet voor de economie. Vorige week riep hij de centrale bank op de rente te verlagen en weer obligaties op te gaan kopen.

In de jaren 70 zette de Amerikaanse president Richard Nixon de toenmalige Fed-voorzitter Arthur Burns onder druk om de rente te verlagen, zei Adrian. "Er is veel wetenschappelijk bewijs dat dat geleid kan hebben tot een te los monetair beleid in de Verenigde Staten.”

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK VAN BRUSSEL

    En hoe gaat Trump financieel orde op zaken stellen ? Met zijn muur die miljarden kost ? Met zijn andere projecten die betaald worden met geld dat er niet is ? Hij wil dat de FED naar zijn pijpen danst zo heeft hij de mogelijkheid om onverzadigd geld uit te geven. Het zal hem worst wezen wat de gevolgen zijn.

  • chris delanghe

    De FED reserve is tot wat de meesten denken géén nationale bank. Dat is een PRIVE bank die de rol heeft opgeist als federale bank door het leven te gaan. En deze FED is eigendom van één van de rijkste families op aarde. De VS zijn al 100x virtueel failliet want de dollar is amper nog meer waard dan het papier waarop die gedrukt is. Geen gouddekking meer. Dàt soort Bilderberger graaiers maakt alles kapot op deze wereld. De ECB is een soortgelijk bedacht lucratief vehikel.!!!

Lees meer