Kristalina Georgieva waarschuwt voor de wereldwijde schuldenberg, die was nooit zo hoog.
AFP Kristalina Georgieva waarschuwt voor de wereldwijde schuldenberg, die was nooit zo hoog.

IMF-topvrouw waarschuwt voor wereldwijd schuldenrecord: niet zonder risico

De wereldwijde schuldenberg was nooit zo hoog, vooral door toedoen van de private sector. En dat is niet zonder risico, zo waarschuwde de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds Kristalina Georgieva vandaag.

De gezamenlijke wereldwijde schuld van de publieke en private sector is opgelopen tot 188.000 miljard dollar, of ongeveer 230 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product, zei de nieuwe IMF-topvrouw tijdens een internationale conferentie.

De privésector is een van de voornaamste motoren achter die toename, maar ook de overheidsschuld van de ontwikkelde economieën staat op het hoogste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog. 

Leningen zijn dan wel essentieel voor gezinnen en bedrijven om te kunnen investeren, een te hoge schuldenberg betekent een risico voor de financiële stabiliteit en kan wegen op de groei, zo waarschuwde Georgieva. Ze benadrukte dat de terugbetalingscapaciteit bewaakt moet worden, en riep op tot transparantie. 

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Henri Troyat

    Ik zou als topman van een bank of onderneming niet meer gerust zijn. Wanneer het boeltje echt instort en de spaartegoeden van mensen niet meer kunnen gegarandeerd worden vrees ik dat er opnieuw een Rote Armee Fraktion of Rode Brigades zullen opstaan. En voor de jongeren onder ons. Die groeperingen vermoordden in de jaren 70 van vorige eeuw bankiers en toplui van ondernemingen. Pas op voor mensen die niets meer te verliezen hebben.

  • Bart Verbeeck

    Marco. Schulden ontstaan door het creeren van valuta zoals de euro. Dit is waar de overheid geld uit het niets tovert. Echter het meeste fictieve geld wordt pas gecreëerd nadat de grote banken dit verse geld hebben gekregen. Grootbanken hebben het recht op fractioneel bankieren. De schuld op geld creatie wordt betaald door werkende mensen in de vorm van belastingen. Dit systeem is ziekelijk en onhoudbaar. Er is een reden waarom niemand dit op school leert.

Lees meer