Protest van Oekraïense mijnwerkers op 22 april in Kiev. Ze eisten een hoger loon en subsidies voor de mijnen om de Oekraïense industrie kracht te geven.
AFP Protest van Oekraïense mijnwerkers op 22 april in Kiev. Ze eisten een hoger loon en subsidies voor de mijnen om de Oekraïense industrie kracht te geven.

IMF zeer somber over Oekraïense economie

De Oekraïense economie krimpt dit jaar veel sterker dan eerder werd gedacht vanwege de onrust in het oosten van het land. Dat liet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) weten op basis van een nieuwe raming.

Het IMF rekent nu op een krimp van de economie van Oekraïne met 9 procent, terwijl eerder op een neergang met 5,5 procent werd gerekend. De economie is hard geraakt door het conflict in het oosten van het land. De meeste zware industrie zoals steenkool en staal ligt in het oosten van Oekraïne en door het geweld kwam de productie zwaar onder druk te staan.

Om te voorkomen dat het land economisch ten onder zou gaan, kreeg Oekraïne een steunpakket toegezegd van 17,5 miljard dollar van het IMF. Daarvan is al 5 miljard dollar uitgekeerd. Over een nieuwe tranche van 2,7 miljard dollar wordt momenteel onderhandeld.

Lees meer