Volgens topvrouw Kristalina Georgieva kent de wereldeconomie dit jaar waarschijnlijk de laagste groei in bijna een decennium.
AFP Volgens topvrouw Kristalina Georgieva kent de wereldeconomie dit jaar waarschijnlijk de laagste groei in bijna een decennium.

IMF ziet wereldeconomie verder afzwakken en voorspelt laagste groei in tien jaar tijd

De aanhoudende handelsoorlog begint steeds meer zijn tol te eisen. Het Internationaal Monetair Fond (IMF) moet zijn groeiramingen voor de wereldeconomie daarom verder naar beneden bijstellen. Volgens topvrouw Kristalina Georgieva kent de wereldeconomie dit jaar waarschijnlijk de laagste groei in bijna een decennium.

"Mede door de handelsspanningen zijn de wereldwijde productieactiviteit en investeringen aanzienlijk verzwakt", constateert Georgieva in haar eerste toespraak als baas van het IMF. Ze wijst ook op de brexit, afzwakkende groei in Europa en opkomende economieën, en ontwikkelingen op het vlak van wisselkoersen.

Voor ongeveer 90 procent van de wereld voorziet het IMF een tragere groei. Zelfs als de groei volgend jaar zou aantrekken, dan nog dreigt het volgens Georgieva nog jaren te duren voordat bijvoorbeeld de bevoorradingsketens die nu kapot gemaakt worden, weer zijn hersteld.

Prognose

Hoe de nieuwe ramingen precies uitvallen, brengt het IMF pas volgende week naar buiten. Afgelopen zomer voorspelde het IMF voor 2019 nog 3,2 procent groei van de wereldeconomie. De prognose voor volgend jaar bedroeg toen 3,5 procent.

Georgieva haalt een nieuw onderzoek aan waaruit blijkt dat de handelsoorlog volgend jaar zomaar 0,8 procentpunt van de wereldwijde groei af zou kunnen halen. Dat komt neer op ongeveer 700 miljard dollar, ruwweg de omvang van de economie van Zwitserland. Daarmee is de situatie de laatste maanden verder verslechterd.

Lage rente en torenhoge schulden 

De nieuwe IMF-baas stipt in haar speech ook de negatieve bijwerkingen aan van het stimulerende beleid van centrale banken. In sommige landen worden door de lage rente torenhoge schulden opgebouwd, terwijl pensioenfondsen en verzekeraars door diezelfde lage rente juist in de problemen komen.

Het IMF en de Wereldbank houden later deze maand hun jaarlijkse grote najaarsvergaderingen. Dan komen beleidsbepalers uit tal van landen naar Washington voor overleg. Georgieva roept op tot meer samenwerking. Dat kan volgens haar ook helpen bij het doorvoeren van allerlei hervormingen en de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bart Verbeeck

    Ik pleit voor een soort AI IMF. Je spreekt de regels voor de protocol af met alle landen die willen participeren. Daarna kunnen de regels automatisch uitgevoerd worden, zonder menselijke tussenkomst. Eventuele veranderingen dienen met een soort van meerderheid genomen te worden.

  • Gino Denil

    Het was nochtans Lagarde van het IMF die destijds pleitte voor het opdrijven van de consumentenprijzen met 20% en het pluimen van de spaarders. Wat de centrale bank nu probeert te doen. Die hebben wel een enorm probleem gecreëerd. Want als de rente terug naar omhoog gaat kunnen banken die niet verhalen op leningen afgesloten met een vaste rentevoet. En ondertussen wordt een schuldenberg gecreëerd die ons leidt naar een nieuwe financiële crisis.

Lees meer