Illustratiefoto.
Thinkstock Illustratiefoto.

Inflatie vertraagt, maar elektriciteit, aardgas én aardappelen werden duurder

De inflatie in de eerste drie maanden van het jaar is vertraagd tegenover de laatste maanden van vorig jaar. Ook het verschil met de buurlanden is kleiner geworden. De prijzen voor elektriciteit en aardgas blijven evenwel stijgen, blijkt uit cijfers van het Prijzenobservatorium. Wat levensmiddelen betreft werd vooral een grote prijsstijging merkbaar bij aardappelen. 

De totale inflatie in de eerste drie maanden bedroeg 2 procent. De laatste maanden van vorig jaar bedroeg de inflatie nog 2,8 procent. In de buurlanden bedroeg de gemiddelde inflatie 1,6 procent. De inflatie in België blijft dus met andere woorden hoger dan bij de buren, maar het verschil verkleint.

Elektriciteit en aardgas blijven duurder worden. Zo steeg de elektriciteitsprijs in het eerste kwartaal met 8,6 procent tegenover een jaar eerder. Ook in het laatste kwartaal van vorig jaar stegen de stroomprijzen al met 8,6 procent. Dat is een gevolg van het duurder worden van elektriciteit op de groothandelsmarkten.

Aardgas werd dan weer 6,3 procent duurder. In de laatste drie maanden van 2018 werd aardgas zelfs 16,8 procent duurder. Motorbrandstoffen en huisbrandolie werden respectievelijk 4,5 en 6,7 procent duurder.

Dure aardappelen

Levensmiddelen waren in het eerste kwartaal 1,6 procent prijziger dan een jaar geleden. Zuivel was amper duurder (0,4 procent). Eieren en fruit waren zelfs goedkoper dan een jaar geleden. Groenten zijn dan weer duurder dan een jaar geleden. Vooral voor aardappelen moet meer worden betaald: 10,4 procent meer. Dat is een gevolg van de droge zomer, terwijl er vanuit de industrie veel vraag is naar aardappelen.

Tip: Vergelijk de goedkoopste tarieven voor aardgas en elektriciteit op mijnenergie.be.

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • ingrid grieten

    In Nederland stegen de aardappelprijzen niet, was daar de zomer dan minder droog? Iedere prijsstijging doet meer Belgen richting buitenland gaan voor hun boodschappen.

  • Gino Denil

    Recordoogst aan aardappelen. Maar die stijgen het snelst in prijs.

Lees meer