ANP

ING verdacht van faciliteren corruptie

Het Nederlandse openbaar ministerie (OM) neemt ING onder de loep in verband met smeergeldbetalingen door het telecombedrijf VimpelCom aan een Oezbeekse regeringsfunctionaris. De Nederlandse bank wordt ervan verdacht corruptie en witwassen te hebben mogelijk gemaakt door nalatigheid bij het onderzoeken van cliënten en het niet melden van ongebruikelijke transacties.

Dat heeft een woordvoerster van het OM vandaag bevestigd na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Volgens de zegsvrouw is het onderzoek "nog in volle gang". In verband met de zaak zijn vorig jaar maart ook doorzoekingen gedaan bij de bank door de Nederlandse fiscale opsporingsdienst FIOD.

Het van oorsprong Russische Vimpelcom, dat een hoofdkantoor heeft in Amsterdam, zou steekpenningen hebben betaald om telecomlicenties in Oezbekistan in handen te krijgen. Het concern, dat onlangs ook aangaf een notering aan de beurs in Amsterdam te willen, trof hiervoor eerder al miljoenenschikkingen met de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten.

Lees meer