John Collison
AFP/ Getty John Collison

John is de jongste selfmade miljardair ter wereld. Dit is het geheim achter zijn succes

Elk jaar stelt het zakenblad Forbes een lijst op met de jongste selfmade miljardairs ter wereld. Dit jaar voert de Ier John Collison de lijst aan. Hij is nog maar 26 jaar oud. Een diploma haalde hij niet. Dit is het geheim achter zijn succes.

In 2010 richtte John samen met zijn broer Patrick (28) de succesvolle start-up Stripe op. Nochtans hebben geen van beiden hun universitaire studies afgemaakt. De roep van hun eigen onderneming was te groot. Ze deden alles zelf zoals programmeren, marketing en sales. Voor studeren was er geen tijd meer. John zette zijn studies aan Harvard stop en Patrick deed hetzelfde aan het gerenommeerde MIT. Ze gingen zich van dan af volledig focussen op hun bedrijf en dat legde hen geen windeieren.

Stripe is een betaaldienst waarmee ondernemingen online betalingen kunnen accepteren. Het vergemakkelijkt mobiele transacties en is een concurrent van Paypal. Het bedrijf mag Adidas, Facebook, Twitter, Kickstarter en Slack tot zijn klanten rekenen. Nu hebben de broers 574 werknemers in dienst verspreid over negen kantoren over de hele wereld.

Eerder deze week verdubbelde de waarde van Stripe tot 9,2 miljard dollar nadat CapitalG, een dochter van Google's moederbedrijf Alphabet, 150 miljoen dollar in de start-up investeerde. Volgens Bloomberg bezitten de broers elk een kwart van de aandelen waardoor hun vermogen op 1,1 miljard dollar geschat wordt.

Stripe is in goed gezelschap, ook start-ups als Snapchat, Uber, Airbnb, Dropbox en Pinterest zijn miljarden waard.

De broers zijn trouwens niet aan hun proefstuk toe. In 2007, toen John 17 was en Patrick 19, richtten ze Shuppa op dat later fuseerde met Auctomatic. Een jaar later werd de onderneming verkocht voor 5 miljoen dollar. In 2010 lanceerden ze Stripe. De rest is geschiedenis.

Lees meer