Kris Peeters: "We blijven waakzaam voor gevolgen van fusie Ahold-Delhaize"

"De regering blijft waakzaam voor de gevolgen voor de werknemers van Delhaize en de consumenten van de fusie tussen Ahold en Delhaize." Dat verklaarde vicepremier en minister van Werk Kris Peeters na afloop van het onderhoud dat hijzelf en premier Charles Michel deze namiddag hadden met de top van de twee bedrijven, die eerder op de dag hun fusieplannen officieel bekend maakten.

Peeters zei dat de premier en hij hun bezorgdheid hadden geuit over de gevolgen voor werknemers en consumenten van de operatie. Zij kregen tekst en uitleg over het hele proces, waarover de Europese en Belgische mededingingsautoriteiten ook nog hun zeg moeten krijgen.

Het merk Delhaize blijft behouden, de akkoorden en de investeringen bij Delhaize worden verder uitgevoerd en de werkgelegenheid wordt maximaal behouden, was de boodschap van beide retailers aan de premier en vicepremier.

De Belgische regering zal op de hoogte gehouden worden over het vervolg van de procedure en de stappen die gezet zullen worden. Dat engagement kregen ze van de top van Ahold en Delhaize, die een kleine drie kwartier op het kabinet van de premier bleef.

Voor Kris Peeters is het nu aan beide bedrijven om duidelijk te communiceren naar de werknemers en de consumenten. "Ik hoop dat de consument beter zal worden van de fusie en dat er werkzekerheid is voor de werknemers", besloot de CD&V-vicepremier en minister van Werk.

'Ik hoop dat de consument beter zal worden van de fusie en dat er werkzekerheid is voor de werknemers'

Minister van Werk Kris Peeters

Delhaize-aandeelhouders verliezen

De aangekondigde fusie is volgens analisten in elk geval niet in het voordeel van aandeelhouders van de Belgische supermarktgroep. Beleggers in Ahold zijn als winnaar uit de bus gekomen, zo luidt het oordeel van de analisten. Dat blijkt ook uit de beurskoers. Het aandeel Delhaize verliest meer dan 5 procent. Het aandeel Ahold gaat ook achteruit, maar minder zwaar.

Aandeelhouders van Delhaize krijgen amper 2,3 procent premie op de prijs van het aandeel Delhaize bij schorsing gisteren. Ze maken ook geen aanspraak op het miljard euro dat Ahold uitkeert aan zijn aandeelhouders voor de afronding van de fusie.

Analist James Grzinic (Jefferies) noemt de ruilvoet van 4,5 aandelen Ahold per aandeel Delhaize alvast "fout" voor de aandeelhouders van Delhaize. Analisten van Bernstein vinden de premie die aandeelhouders van Delhaize krijgen, zelfs rekening houdend met de stijging van de koers na de eerste fusieberichten, duidelijk beneden de aanvankelijke schattingen.

Dubbele heffing

De Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) wil dat er een regeling wordt uitgewerkt voor de dubbele heffing die ze moeten betalen op de dividenden die zullen worden uitgekeerd. "We krijgen nu zomaar die Nederlandse aandelen in onze maag gesplitst", aldus VFB-voorzitter Paul Huybrechts. Dividenden van het fusiebedrijf zullen normaal vanuit Nederland worden uitbetaald. Als gevolg zullen Belgische aandeelhouders Nederlandse én Belgische voorheffing moeten betalen op die dividenden. De dubbele heffing is een probleem dat al langer aansleept, zegt Huybrechts. Hij verwijst naar de vroegere overname van Electrabel door het Franse Suez.

De VFB wil dat de supermarktfusie wordt aangewend om een regeling uit te werken, zodat een onderscheid kan worden gemaakt tussen Belgische en Nederlandse aandeelhouders. "Er is enige fiscale creativiteit nodig", zegt Huybrechts, die een oproep doet naar minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Op die manier kan de belasting worden berpekt tot één heffing voor de Belgische aandeelhouder. Die regeling kan dan worden uitgebreid naar andere oorspronkelijk Belgische beursgenoteerde bedrijven die in buitenlandse handen zijn gevallen.

De VFB becijferde dat over de jongste drie dividenden van Delhaize een dubbele heffing de aandeelhouders 0,52 euro per aandeel zou hebben gekost. Over de fusie zelf wil de beleggersfederatie zich nog niet uispreken. Wel wijzen ze op de hoger genoemde ontgoochelde reacties van analisten.

'We krijgen nu zomaar die Nederlandse aandelen in onze maag gesplitst'

VFB-voorzitter Paul Huybrechts

Lees meer