Liberalen willen garanties rond tewerkstelling

Het kernkabinet heeft vanochtend nog geen akkoord bereikt over het luchthavenplan van vicepremier Yves Leterme (CD&V). Het plan werd overwegend positief onthaald, maar de liberalen dringen aan op meer duidelijkheid over de impact van het plan op de tewerkstelling. Het plan wordt nu verder bestudeerd door een technische werkgroep.

Economie met leefkwaliteit verzoenen
Yves Leterme herhaalde na afloop van het kernkabinet dat zijn voorstel de economische belangen van Zaventem wil verzoenen met de leefkwaliteit van de omwonenden. Een van de meest opvallende voorstellen in het plan is het opstijgverbod tussen middernacht en vier uur. Al zei Leterme vangochtend dat dat maar "een van de voorstellen" is.

"Stille nacht" probleem voor DHL
Volgens koerierbedrijf DHL, dat zegt niet geconsulteerd te zijn geweest, zou die "stille nacht" voor hen een probleem kunnen vormen. In april verhuist DHL zijn Europese sorteercentrum naar Leipzig. Brussels Airport wordt dan "gedegradeerd" tot regionale hub, maar het bedrijf wil wel nog een tiental nachtvluchten (omgerekend een tiental vertrekken en een tiental landingen) behouden.

Plan verdient een kans
De minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael (Open Vld), vindt dat het plan-Leterme "een kans moet krijgen", maar voegt eraan toe: "Zowel de gevolgen voor de werkgelegenheid als voor de leefomgeving moeten grondig onderzocht worden." Koerierbedrijf DHL moet volgens hem absoluut de kans krijgen zijn regionale hub hier te behouden. De Open Vld-minister vraagt zich ook af "wat de houding is van Brussel tegenover dit plan".

Reynders overwegend positief
MR-voorzitter Didier Reynders reageert eveneens overwegend positief op het plan, maar ook hij heeft vragen bij de garanties omtrent de tewerkstelling bij de operatoren. Volgens Reynders moet een oplossing gezocht worden voor alle problemen, maar betekent het plan alvast een vooruitgang.

Onkelinx vindt het een goed voorstel
PS-minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx van haar kant spreekt van een "goed voorstel" dat een belangrijke verbetering van de leefkwaliteit voor de omwonenden garandeert.

Naar technische werkgroep
Het plan gaat nu naar een technische werkgroep. Die moet bekijken "in hoeverre het plan in overeenstemming is met de doelstelling van de regering om de kwaliteit van de leefomgeving in evenwicht te brengen met de economische belangen", zegt de woordvoerder van Leterme. Op basis daarvan wordt de nota aangepast en aangevuld.
Het is ook niet uitgesloten dat er nog gesprekken volgen met DHL. (belga/eb)

Lees meer