2
ANP

LuxLeaks: opent Europese Commissie ook onderzoek naar McDonald's?

"We bekijken of we een onderzoek moeten openen naar McDonald's." Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager liet vandaag in het Europees Parlement weinig aan de verbeelding over. Na de klacht van enkele vakbonden dat fastfoodketen McDonald's voor meer dan 1 miljard euro aan belastingen zou hebben ontweken, heeft de Commissie het dossier naar zich toegetrokken. Als Vestager over voldoende aanwijzingen beschikt, wordt het Amerikaanse bedrijf de vijfde multinational wiens fiscale praktijken in het vizier van de Commissie belanden.

Vestager was vandaag te gast in de bijzondere parlementscommissie die onderzoek doet naar de belastingafspraken ('tax rulings') die EU-lidstaten met bedrijven maken. Ze verdedigde er het Commissievoorstel om de informatie over rulings automatisch uit te wisselen tussen de lidstaten, maar ging ook in op de onderzoeken naar belastingontduiking en -ontwijking.

Ze toont zich bereid om - indien nodig - een nieuw onderzoek te openen naar McDonald's. In februari verkondigde een coalitie van Europese en Amerikaanse vakbonden dat de fastfoodreus door agressieve en potentieel abusieve optimalisatie van zijn bedrijfsstructuur in Europa voor meer dan 1 miljard euro belastingen heeft ontweken in de periode 2009-2013. Het bedrijf zou voor meer dan 3,7 miljard euro aan inkomsten uit verschillende entiteiten doorgesluisd hebben naar zijn Luxemburgse holding McD Europe Franchising. Die moest in de genoemde periode slechts 16 miljoen euro belastingen betalen in het Groothertogdom.

Nadat al bekend was geraakt dat de Commissie bij de Luxemburgse autoriteiten informatie over McDonald's had opgevraagd, kondigde Vestager nu aan dat ze er niet voor terugdeinst een formeel onderzoek te openen. Op dit ogenblik lopen al onderzoeken naar de belastingafspraken met Apple in Ierland, met Starbucks in Nederland en met Fiat en Amazon in Luxemburg. In België heeft Vestager de 'excess profit rulings' aan een onderzoek onderworpen - afspraken die toelaten dat internationale bedrijven geen belastingen moeten betalen op een deel van de winst die ze maken door hun schaalvoordeel (overwinst).

2 Vestager geeft aan dat ze er niet voor terugdeinst een formeel onderzoek te openen. Als Vestager over voldoende aanwijzingen beschikt, wordt het Amerikaanse bedrijf de vijfde multinational wiens fiscale praktijken in het vizier van de Commissie belanden.
EPA Vestager geeft aan dat ze er niet voor terugdeinst een formeel onderzoek te openen. Als Vestager over voldoende aanwijzingen beschikt, wordt het Amerikaanse bedrijf de vijfde multinational wiens fiscale praktijken in het vizier van de Commissie belanden.

Lees meer