Belga

Meer dan 26.000 Vlamingen al meer dan vijf jaar op zoek naar job

In oktober 2019 waren bij de VDAB 26.093 mensen ingeschreven die al meer dan vijf jaar lang een job zoeken. Deze groep van 'zeer langdurig werkzoekenden' is de laatste tien jaar steeds groter geworden. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB Studiedienst, waarover De Morgen vandaag bericht. 

Bij de start van de vorige legislatuur waren er 22.548 zeer langdurig werkzoekenden. De regering-Jambon wil dat de VDAB extra inspanningen doet om hen naar een job te begeleiden.

De evolutie staat haaks op de algemene daling van de werkloosheid en is ook tegenstrijdig met de krapte op de arbeidsmarkt. "Het toont aan dat er iets schort aan de werking van de VDAB", zegt CD&V-Kamerlid Robrecht Bothuyne. "Ze vindt geen antwoord op de noden van deze precaire groep." Van alle mensen die al meer dan vijf jaar een job zoeken, zouden er 3.775 nog geen of amper Nederlands spreken, en 284 zouden jonger zijn dan 25 jaar. Bothuyne: "Hun aangepaste begeleiding blijft uit.”

Bij de VDAB valt te horen dat langdurig werkzoekenden geen evident profiel hebben. "Velen kampen met meerdere problemen, zoals ziekteklachten, vervoersarmoede of een gebrek aan kinderopvang", zegt woordvoerster Joke Van Bommel. De VDAB zoekt telkens een oplossing op maat. Onder de langdurig werklozen zitten tot slot ook veel 55-plussers. Terwijl zij vroeger met (brug)pensioen gingen, worden ze nu gedwongen op de arbeidsmarkt te blijven. Dat ze moeilijk werk vinden, is deels te wijten aan vooroordelen van werkgevers, en deels aan henzelf, stelt de VDAB.

Volgens N-VA-parlementslid Axel Ronse mag men “niet blind zijn voor de olifant in de kamer”. “Beperk de werkloosheidsuitkering in de tijd en schaf passieve en aangepaste beschikbaarheid af. Dat zal VDAB vleugels geven”, aldus Ronse. Volgens de N-VA’er werkt de aanwervingsstimulans voor langdurig werkzoekenden niet. “Laat ons die afschaffen en de middelen inzetten in het versterken van competenties van die langdurig werkzoekenden”, aldus Ronse.  

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Maurice Berden

    Paul Wauters, mijn alleenstaande buurvrouw van die leeftijd was verkoopster en werd na sluiting winkel ontslagen. Eén jaar herscholing en ze is terug aan het werk als verzorgende. Waar een wil is ... is een weg !!!

  • Jean Gobin

    zoals in Frankrijk 7 jaar werken voor je 2 jaar kan stempelen daarna opnieuw 7 jaar werken of gedaan .

Lees meer