Een deel beleggers ziet deze crisistijd als een goed moment om aandelen te kopen, maar de meningen zijn erg verdeeld.
Shutterstock Een deel beleggers ziet deze crisistijd als een goed moment om aandelen te kopen, maar de meningen zijn erg verdeeld.

Meeste beleggers zien beurs pas in 2022 opnieuw stijgen naar pre-coronaniveau

Volgens 60 procent van de beleggers duurt het nog tot minstens 2022 vooraleer de beurs opnieuw op haar pre-coronaniveau staat. Dat blijkt uit de ING-beleggersbarometer van april. Daaruit blijkt ook dat Covid-19 de e-commerce een bescheiden duw in de rug zal geven.

Na het historische dieptepunt van 58 punten in maart, stijgt de ING-beleggersbarometer in april naar 64 punten. Dat is nog altijd fors onder het neutrale niveau van 100 punten, wat aangeeft dat de Belgische belegger de financieel-economische omgeving als zeer negatief blijft ervaren.

Nog altijd meer dan de helft van de beleggers (54 procent) denkt dat de beurs in de komende maanden zal zakken, terwijl maar 25 procent een hausse anticipeert.

Wat de timing van een mogelijke economische heropleving betreft, denkt 74 procent van de beleggers dat het minstens tot het vierde kwartaal van 2020 zal duren, alvorens de conjunctuur opnieuw begint aan te trekken. 

Financiële toestand

Bijna de helft (44 procent) van de ondervraagden meldde een verslechtering van de financiële toestand van zijn gezin in de voorbije maanden. “Daarmee wordt de piek van oktober 2011 geëvenaard”, klinkt het. Op veel beterschap wordt voorlopig niet gehoopt: nog altijd 62 procent ziet de toekomst voor de economie eerder somber in. 

Eén op de vier (23 procent) beleggers denkt dat hij in de toekomst meer online zal winkelen, terwijl 14 procent zegt dat zijn internetaankopen naar het pre-coronaniveau zullen terugkeren. “Covid-19 zal e-commerce dus een bescheiden duw in de rug geven”, aldus ING. 

Koopmoment

In deze crisistijden vindt een deel van de beleggers het een goed moment om opnieuw aandelen te kopen, maar het is al van 2007 geleden dat de meningen zo verdeeld waren: 26 procent ziet een koopkans in de meer risicovolle sectoren, het hoogste percentage in twee jaar, terwijl 46 procent het net geen goed moment vindt.

Lees ook:

Welke tech-bedrijven zijn de moeite waard om je geld in te beleggen? Onze beursexpert geeft advies (+)

Hoe goede zaakjes doen op de Brusselse beurs? Onze beleggingsexpert telt heel wat wereldtoppers (+)

Een financieel zorgeloze oude dag: zo behoud je je levensstandaard na jouw pensioen (+)

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Chris Dupont

    Om de juiste prijs te kennen moet men ook de shorters hun werk laten doen.

  • Jozef Van Schuerbeeck

    De shorters zijn vandaag weer losgelaten. U ziet het resultaat. Waarom wordt het beleggen in aandelen niet beperkt tot het kopen en verkopen van aandelen ? Omdat het grote geld er dan niet genoeg kan aan verdienen. In deze wereld is de gewone man altijd de clos;

Lees meer