Merkel kan rebellie in eigen partij binnen de perken houden

Duits parlement keurt hulpprogramma voor Griekenland goed

In de Duitse Bundestag is het derde hulpprogramma voor Griekenland woensdag door een grote meerderheid goedgekeurd. Daarmee is de weg vrij om Athene de eerste schijf over te maken van de 86 miljard euro waar het de komende drie jaar - onder strenge voorwaarden - recht op heeft.

Het Griekse programma kreeg de steun van 454 parlementsleden. 113 leden stemden tegen, 18 anderen onthielden zich. Het verzet tegen de derde noodlening voor Griekenland in vijf jaar is daarmee minder groot dan het verzet tegen de start van de onderhandelingen een maand geleden. Daar stemden 191 parlementsleden tegen.

Het resultaat van de stemming woensdag is geen verrassing. Het is wel uitkijken hoeveel van de 311 leden van bondskanselier Angela Merkels CDU/CSU-fractie tegengestemd hebben. In de vroege namiddag wordt bekendgemaakt hoe iedereen gestemd heeft.

Tijdens het debat voorafgaand aan de stemming verklaarde minister van Financiën Wolfgang Schäuble dat de nieuwe bail-out "in het belang van Griekenland en Europa" is. Toch waarschuwde hij ook voor de risico's die eraan verbonden zijn. "Er is natuurlijk geen garantie dat alles zal werken, en twijfels zijn altijd toegestaan." Ook noemde Schäuble de verdere deelname van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan het reddingsplan "cruciaal".

Met de goedkeuring van het programma in Duitsland hebben alle nationale parlementen die zich erover moesten uitspreken, dat gedaan. Nu kan het Europees noodfonds ESM de eerste financiering beginnen overmaken, net op tijd om Griekenland in staat te stellen morgen/donderdag voor meer dan 3 miljard euro schulden aan de ECB terug te betalen.

Beperkte rebellie

Omdat nieuwe financiële hulp voor Griekenland in Duitsland bijzonder omstreden is, stelden heel wat leden van de christendemocratische CDU van Angela Merkel en haar Beierse zusterpartij CSU zich kritisch op. Vorige maand, toen het parlement moest stemmen over het opstarten van de onderhandelingen met Griekenland, stemden al 60 leden van de CDU/CSU tegen, vijf anderen onthielden zich. Merkel en Schäuble stelden de voorbije week alles in het werk om bij de nieuwe stemming het aantal 'neen'-stemmen zo laag mogelijk te houden.

Van de 311 parlementsleden van CDU/CSU stemden er 228 voor het programma. 63 anderen stemden tegen, 3 leden onthielden zich. De anderen stemden niet mee. Het aantal "rebellen" ligt daarmee iets hoger dan een maand geleden, maar een flink pak lager dan wat sommige media de voorbije dagen voorspelden. Er was sprake van dat tot honderd partijleden van Merkel de bondskanselier in de wind zouden zetten.

Lees meer