ANP XTRA

Microsoft voor het eerst meer dan 1.000 miljard dollar waard

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft is op de beurs van New York voor het eerst meer dan 1.000 miljard dollar waard en daarmee lid geworden van een exclusief gezelschap bedrijven waartoe ook Apple en Amazon behoren. 

Microsoft was al enige tijd weer in het bezit van de titel ‘grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld’. De laatste stap richting het biljoen was te danken aan de sterke kwartaalresultaten waar het gisteravond mee naar buiten kwam. Het bedrijf dat groot werd met het besturingssysteem voor pc’s Windows harkt tegenwoordig veel geld binnen met clouddiensten.

Het aandeel van Microsoft steeg bij opening van de beurs in New York met bijna 5 procent, tot 130,59 dollar. Door de koersstijging was de onderneming 1.000,7 miljard dollar waard, een record. Om een ‘trillion dollar company’ te blijven, zou de koers vanavond boven 130,5 dollar moeten sluiten.

De twee eerdere bedrijven die meer dan een biljoen dollar waard waren, zijn weer gezakt tot onder die grenswaarde. Apple was vorig jaar in augustus de eerste die zichzelf een ‘trillion dollar company’ mocht noemen. De techgigant is inmiddels na een flinke dip 975 miljard dollar waard.

Amazon bereikte een maand na Apple de psychologische grens van een biljoen dollar als tweede. De webwinkel- en internetgigant is momenteel ongeveer 941 miljard waard.

De drie Amerikaanse techgrootheden waren overigens niet de eerste bedrijven ter wereld die de drempel van een biljoen op de beurs bereikten. Die eer was al in 2007 voor PetroChina. Het Chinese staatsoliebedrijf bereikte de mijlpaal door bij zijn eerste dag op de beurs te verdrievoudigen in waarde.

De spectaculaire sprong van PetroChina had te maken met een aantal factoren die niet per se iets zeiden over de échte waarde van het bedrijf, zoals de hoge olieprijs en het feit dat Chinese particulieren voor het eerst in het aandeel konden beleggen. De oliebubbel barstte en PetroChina is tegenwoordig minder dan 200 miljard dollar waard.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer