John Kirk, die al 20 jaar voor GM werkt, met enkele collega’s in een stakingspiket, voor General Motors in Parma, Ohio, eerder deze maand. (AP Photo/Tony Dejak)
AP John Kirk, die al 20 jaar voor GM werkt, met enkele collega’s in een stakingspiket, voor General Motors in Parma, Ohio, eerder deze maand. (AP Photo/Tony Dejak)

Miljoenen verslindende stakingen GM in derde week beland

De stakingen bij General Motors (GM) zijn de derde week ingegaan. Belangrijkste twistpunt in de onderhandelingen tussen de autobouwer en vakbond United Auto Workers (UAW) zijn baangaranties voor fabrieksmedewerkers.

De onderhandelingen liepen begin deze week vast. UAW stelt nu dat de automaker onvoldoende garanties wil geven over behoud van banen.

GM kondigde vorig jaar aan geen nieuwe producten meer te laten maken in drie Amerikaanse fabrieken. In één daarvan houdt het werk in januari op, waardoor arbeiders zonder werk komen te zitten. GM heeft aangeboden in die fabriek een nieuwe elektrische pick-up te laten maken, maar de arbeidsvoorwaarden kunnen de bond niet bekoren.

1 miljard dollar

Bij tientallen vestigingen van GM ligt sinds vorige maand het werk stil vanwege een conflict over onder meer lonen en banen. Het is de eerste landelijke staking bij GM in twaalf jaar. Kenners schatten dat de acties GM al meer dan 1 miljard dollar hebben gekost.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • annie dupont

    garanties ? dan zullen de bazen beter hun besten moeten doen ipv gewoon bonussen op te strijken

  • Erik Heijster

    De Britse auto industrie is verdwenen, de Amerikaanse zal de volgende zijn. Een combinatie van slecht management en te sterke vakbonden zullen ook hier zorgen voor het verdwijnen van een hele industrie, ondanks alle bescherming die Trump hen wil geven.

Lees meer