BELGA

Minnelijke schikking Dominique Leroy goedgekeurd: “Dit is geen schuldbekentenis”

De Brusselse raadkamer heeft de minnelijke schikking goedgekeurd die voormalig Proximus-CEO Dominique Leroy was overeengekomen met het Brusselse parket in het dossier rond handel met voorkennis waarin ze in verdenking was gesteld. "Daardoor komt er een einde aan de strafrechtelijke vervolging, en aan de vervolging die de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) had ingesteld", zegt haar advocaat Jean-Pierre Buyle. "De minnelijke schikking houdt op geen enkele manier een schuldbekentenis in.”

Dominique Leroy kondigde begin september 2019 haar vertrek aan bij telecomoperator Proximus. Korte tijd later raakte bekend dat Leroy een maand eerder een pakket Proximus-aandelen had verkocht van ruim 285.000 euro. Beurswaakhond FSMA startte daarom een onderzoek naar de aandelentransactie, terwijl het Brusselse parket een gerechtelijk onderzoek opende. In dat onderzoek vonden in september huiszoekingen plaats, zowel in het bureau als in de privéwoning van Leroy. Aanvankelijk zou Leroy aan de slag gaan bij sectorgenoot KPN in Nederland, maar eind september besloot KPN toch niet met haar in zee te gaan, onder meer vanwege het lopende onderzoek.

Leroy hield haar onschuld altijd staande, maar werd midden mei door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor handel met voorkennis. Begin juli raakte dan bekend dat ze een minnelijke schikking had afgesloten met het Brusselse parket en met de FSMA. Volgens l'Echo en De Tijd moet Leroy de maximale boete van 80.000 euro betalen, naast een bedrag dat overeenkomt met het viervoud van het vermogensvoordeel van ongeveer 6.000 euro dat ze haalde uit de aandelentransactie, en de gerechtskosten.

Aan de FSMA moet Leroy 107.841,01 euro betalen, maar het bedrag dat ze als minnelijke schikking aan het parket moet betalen, wordt daar wel van afgetrokken.

Lees ook: Dominique Leroy koopt zichzelf een blanco strafblad voor 107.000 euro: dat ruikt naar klassenjustitie (+)

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Elise Van Damme

    Het is een daad van barmhartigheid, een gift omdat ze toch te veel verdiende. En anders maakt ze ons wel iets anders wijs.

  • Erwin De Meyer

    Wie je kent is belangrijk. Wat doet deze vrouw nu , rentenieren ?

Lees meer