2
RV

Modegroep FNG (Brantano) wil tot 47 winkels sluiten: 287 jobs bedreigd

De directie van FNG wil een collectief ontslag doorvoeren voor maximaal 287 van zijn medewerkers in België, of een kwart van het personeelsbestand. Het financieel noodlijdende modebedrijf wil ook tot 47 winkels sluiten, en vraagt bij de rechtbank bescherming tegen zijn schuldeisers.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

FNG zegt dat de herstructurering nodig is om met een sterker bedrijf de activiteiten op een duurzame manier te kunnen voortzetten. De reorganisatie houdt in dat tot 30 winkels van de merken Brantano, Boutik by Brantano en Concept Fashion de deuren zouden moeten sluiten. Met kledingketen Fred & Ginger wil FNG helemaal stoppen, daarvan zouden alle 17 winkels sluiten.

Het plan zal ook leiden tot een herstructurering van het hoofdkantoor in Mechelen. In het distributiecentrum in Erembodegem blijven wel alle banen behouden, luidt het. “We begrijpen heel goed dat deze aankondiging hard aankomt bij onze medewerkers”, zegt interim-CEO Yves Pollé. “Deze maatregelen zijn moeilijk en pijnlijk, maar noodzakelijk om nieuwe financiële middelen voor de groep te vinden en het hoofd te bieden aan de huidige en toekomstige uitdagingen.”

Om de tijd te krijgen om een herstelplan te onderhandelen en bijkomende middelen te vinden, zal de directie voor verschillende FNG-onderdelen bescherming tegen schuldeisers vragen bij de ondernemingsrechtbank in Mechelen. Dat zal onder meer gebeuren voor schoenenketen Brantano, maar ook voor het overkoepelende bedrijf FNG International en de entiteit Market Retail Belgium.

Doodsteek

 De vakbonden bij modebedrijf FNG maken zich “heel grote zorgen over de levensvatbaarheid van de hele modeketen op lange termijn”. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront maandag na de aankondiging van een zware herstructurering bij het bedrijf. “We zullen uiteraard alles in het werk stellen om de belangen van het voltallige personeel bij Brantano, Fred&Ginger, het hoofdkantoor in Mechelen en alle andere winkelketens te verdedigen”, klinkt het. “Maar de pertinente vraag bij werknemers en vakbonden is of dit aangekondigde jobverlies niet meer is dan het topje van de ijsberg.”

“Uit de bijzondere ondernemingsraad bleek dat de financiële situatie bij de groep heel slecht is, en dat de coronacrisis - waardoor de winkels weken dicht bleven - de doodsteek bleek”, zegt BBTK-secretaris Lindsey Verhaeghe. “We kregen de boodschap dat er geen zekerheid is of er wel financiële middelen genoeg zijn om een herstelplan te organiseren”.

De verdeling van het banenverlies is nog niet helemaal duidelijk. Bij schoenenketen Brantano verdwijnen 20 winkels en zijn 153 banen bedreigd. Om welke winkels het gaat, is nog niet bekend. Tien winkels van de Brantano-merken Boutik en Market zouden ook moeten sluiten. FNG meldde maandag dat alle 17 winkels van Fred & Ginger stoppen. Hoeveel banen op het Mechelse hoofdkantoor verdwijnen, is niet bekend.

Crisismanager Yves Pollé bleek wel positief tijdens de ontmoeting met de bonden. “Het geeft toch wat hoop dat ze de oefening voor een herstelplan hebben gemaakt. Misschien is er zo wat tijd gewonnen”, aldus nog de BBTK-secretaris.

“Voorbeeld van kapitalistisch bedrijf”

“De pijlen moeten gericht worden op wie de fouten begaan heeft, met name de vorige CEO van de groep FNG die een maand geleden ontslag nam, en er moet een maximum aan banen behouden blijven”. Dat zegt de Franstalige christelijke bediendebond CNE maandag na de aankondiging van een zware herstructurering bij het modebedrijf. 

“Dit is het voorbeeld van een kapitalistisch bedrijf, dat op disproportionele wijze groeit met overnames aan te gaan door middel van schulden”, aldus Myriam Diegham van CNE. “Zolang dat systeem werkt, worden de aandeelhouders beloond. Wanneer het megalomane project niet meer werkt, dan zijn het de werknemers die betalen voor de risico’s die aangegaan werden, hoewel zij niet verantwoordelijk zijn”, hekelt de vakbondsvrouw.

“De topman die vertrekt een maand voor de aankondiging van dit herstructureringsplan, dat is zoals de ratten die het schip verlaten”, aldus de vakbondsvrouw. De vakbond geeft voorts mee dat de onderhandelingen in het kader van de procedure-Renault in de loop van volgende week van start gaan. De groep wil voor zijn Belgische activiteiten een procedure van gerechtelijke reorganisatie. Een vraag daarvoor is ingediend bij de ondernemingsrechtbank van Mechelen. 

Lees ook: 

Bloedrode cijfers voor FNG (Brantano) door schimmige constructies

Mechelen-topman Dieter Penninckx staat in oog van financiële storm, máár: “Hij wil aandelen niet verkopen. Dieter houdt van Malinwa” (+)

Bang je baan te verliezen? Ga vooral niet harder werken om de baas te behagen (+)

2 Dieter Penninckx.
BELGA Dieter Penninckx.

Lees meer