3
Thinkstock

Exclusief voor abonnees

Moeten meer mensen nachtwerk doen? “Het is echt een omgekeerde wereld”

Nachtwerk, ploegenarbeid, zondagsdiensten. De Belgische werknemer moet nog altijd minder op onregelmatige uren opdraven dan zijn buitenlandse collega’s. Moeten we daar nu blij om zijn? Of is dit dodelijk voor de economie?

Tot aan haar voordeur kwamen de ACW-vrouwen betogen, de politie en rijkswacht waren gemobiliseerd. Toenmalig minister van Werk Miet Smet (CVP) had in 1997 beslist dat voortaan ook vrouwen ’s nachts mochten werken. Het leverde een storm van protest op. “Ik verstond de ongerustheid”, zei ze daarover later in een interview. “Maar nachtwerk is sindsdien niet geëxplodeerd.”

Twintig jaar later is de kwestie nog altijd actueel. De Belgische arbeidsmarkt is een stuk minder flexibel dan in de andere Europese landen, zo bleek begin deze week (nog maar eens) uit cijfers van Steunpunt Werk, het studiecentrum verbonden aan de KU Leuven. Het levert een pittig debat op: tussen bonden en werkgevers, tussen links en rechts en onder arbeidsmarktspecialisten.

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • willy goelen

    Nacht en weekendwerk moet financieel beloon worden , nu is dit niet het geval , de werkgever zal wel meer betalen maar de belastingen zuigen gewoon alles weg , een kleine 38 % laten ze over , dat is al niet stimulerend , en later voor je pensioen als je met je basisloon boven de pensioengrens zit telt het niet mee voor je pensioen in de privé , ook overuren tellen niet mee voor je pensioen alhoewel je een grote bijdrage betaald . Dat is solidariteit zeggen de vakbonden ,

  • Erwin Leempoels

    Ik doe niks liever als de nacht .. meer betaald , in de dag vrij , en vroeger op pensioen ( hopelijk dan nog ) . Alleen een relatie houden is soms een probleem ; spijtig genoeg bij mij toch . Als men ex geliefde thuis kwam ging ik werken en omgekeerd .. En spijtig genoeg staan er niet veel vrouwen te popelen voor een nachtwerkende man . Als ik dat boven haal draaien ze rap hun rug. ☹

Lees meer