Mondi Belcoat in Duffel wil 83 van de 170 banen schrappen

Tijdens een bijzondere ondernemingsraad heeft de directie van Mondi Belcoat uit Duffel bekendgemaakt dat ze 83 banen van de 170 wil schrappen vanwege "een negatief nettoresultaat". De productie van bouwmateriaal verhuist naar Oostenrijk. De Duffelse vestiging wordt een "specialiteitenbedrijf".

Mondi Belcoat is onderdeel van de internationale verpakkings- en papiergroep Mondi uit Oostenrijk. De vestiging in Duffel maakt producten voor bedrijven op basis van extrusiecoating, een technologie die lagen met specifieke functionaliteiten aanbrengt. De producten zijn bestemd voor onder meer de bouwsector, de foto-industrie en de autosector. Het "negatieve nettoresultaat" wordt toegeschreven aan moeilijkheden aan "de uitdagende economische en concurrentiële situatie, voornamelijk in de bouwsector".

"We maken onder meer folies voor isolatiemateriaal, met lagen die bepaalde kenmerken meegeven. De concurrentie en de prijsdruk zijn daar enorm. De bouwsector is ook niet de meest florissante", vertelt algemeen directeur Patrick Lennertz. "De machines zullen hier blijven, maar de productie gaat naar Oostenrijk, waar we tegen lagere kosten kunnen produceren". Volgens Lennertz speelt loonkost daarbij een rol, maar is dat maar één onderdeel.

Het bedrijf wil om de rendabiliteit te herstellen in de toekomst focussen op domeinen met groeipotentieel, zoals de foto-industrie en die voor beschermkledij, hygiëne, automobiel en industriële coatings. "Bijvoorbeeld voor de automobielindustrie zoekt men naar lichtere componenten. Een van onze producten is de folie die tegen het dak wordt toegepast. Er is nog toekomst voor deze fabriek", stelt Lennertz.

In 2012, het meest recente beschikbare boekjaar, bedroeg de winst voor belasting bij Mondi Belcoat 2,53 miljoen euro. In 2011 was er nog een verlies van 0,78 miljoen euro. Lennertz kon voor 2013 naar eigen zeggen geen resultaat geven vanwege het beursgenoteerde karakter van het moederbedrijf. De directie wil "nauw samenwerken met de ondernemingsraad" tijdens het herstructureringsproces en "steun verlenen aan alle betrokken werknemers".

Lees meer