Jeroen Piqueur gebruikte het geld om de aankoop van zijn motorjacht Rubeccan te financieren.
rv - belga Jeroen Piqueur gebruikte het geld om de aankoop van zijn motorjacht Rubeccan te financieren.

Monsterboete en 4 maanden cel voor Jeroen Piqueur, maar cel en enkelband hoeft niet

Jeroen Piqueur, de voormalige topman van Optimabank, is door de Gentse correctionele rechtbank veroordeeld tot 4 maanden effectief en 1,5 miljoen euro boete voor grootschalige fiscale fraude.  Bijna 2,3 miljoen euro wordt verbeurd verklaard.  In totaal moet Piqueur bijna 3,8 miljoen euro ophoesten. Piqueur moet wel niet naar de cel en krijgt ook geen enkelband.

Piqueur had ruim 20 miljoen euro niet aangegeven aan de belastingen en moet zelf nog 2,3 miljoen euro aan de fiscus ophoesten. Het gaat om inkomsten op naam staan van offshore-structuren, terwijl Piqueur de begunstigde was ervan.

De 62-jarige Piqueur werd vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, voorafgaand aan het faillissement van de Optima Bank.

Monaco

De rekeningen bevonden zich in Luxemburg of Monaco, maar stonden op naam van vennootschappen uit Liechtenstein of de Britse Maagdeneilanden. Piqueur gaf volgens het openbaar ministerie ook een bedrag van 19,9 miljoen euro aan voorschotten op een liquidatiebonus van een offshorevennootschap niet aan.

Motorjacht
Het geld zou gebruikt zijn om de aankoop van zijn motorjacht Rubeccan te financieren. Het parket stelde dat Piqueur in de gezamenlijke aangifte met zijn echtgenote melding had moeten maken van de buitenlandse rekeningen.

Naast de geldboete van 1,5 miljoen euro legde de rechtbank ook de verbeurdverklaring van  inkomsten uit de misdrijven op. De Belgische staat kreeg het verbeurdverklaarde geld niet rechtstreeks toegewezen, maar het geld komt volgens de advocaten van de Staat in elk geval in de staatskas terecht. Hij krijgt ook een verbod opgelegd om gedurende drie jaar bestuurder te zijn van een vennootschap.

Piqueur gaat vermoedelijk in beroep. Hij heeft nog een maand de tijd om hoger beroep aan te tekenen.  "Ik ga het vonnis met hem bespreken", zegt advocaat Raf Verstraeten. De rechtbank verwees in het vonnis naar de "criminele ingesteldheid" van de beklaagde, zijn "gebrek aan respect voor zijn medemens" en een "gebrek aan verantwoordelijkheid".

Discussie

"De rechtbank heeft echter ook gezegd dat buitenlandse structuren op zichzelf niet illegaal zijn, maar in dit geval behield hij volgens de rechters het zeggenschap daarover. Dat is een discussie, waarin we ja dan nee beroep zullen aantekenen. Hij heeft zich inderdaad laten begeleiden door andere mensen, maar de rechtbank beslist dat dat hem niet ontslaat van zijn verantwoordelijkheid", zegt de advocaat.

Hoewel Piqueur vier maanden effectief heeft gekregen, moet hij niet naar de cel. Hij moet zelfs geen enkelband dragen. In principe worden celstraffen onder de drie jaar sinds enige tijd met een enkelband uitgezeten. Dat betekent echter niet dat de volledige straf onder elektronisch toezicht uitgezeten moet worden. Voor celstraffen onder het jaar moet er in de regel minder dan een derde ondergaan worden. Van straffen tot en met 4 maanden moet er zelfs niets ondergaan worden.

Het gerechtelijk onderzoek naar het faillissement van de Optima Bank, waarin Piqueur ook betrokken was, is nog altijd aan de gang.


56 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Georges Vande Velde

    Vier maanden effectief, maar moet niet naar de cel ! Leg mij dat eens uit!

  • Tisomzeep

    Het is wat het is de Loge heeft haar werk weer gedaan

Lees meer