UNKNOWN

Nederlandse DSB Bank onder curatele geplaatst

De Nederlandse DSB Bank is vandaag onder curatele geplaatst. De rechtbank in Amsterdam heeft een verzoek voor een noodregeling voor de geplaagde bank toegewezen. De noodregeling houdt in dat De Nederlandsche Bank, de toezichthouder op het Nederlandse bankwezen, het bewind bij DSB Bank overneemt. De regeling is vergelijkbaar met een surseance van betaling in het 'gewone' bedrijfsleven. Met een balanstotaal van ongeveer 8 miljard euro is de DSB Bank een relatief kleine speler op de Nederlandse bankenmarkt.
 
Onvermijdelijk
Het treffen van een noodregeling voor DSB Bank was onvermijdelijk. De Nederlandse staat, De Nederlandsche Bank en een consortium van vijf banken hebben het voorbije weekend gezocht naar een oplossing, maar de risico's voor alle partijen bleken te groot. Dat stelt het ministerie van Financiën. Volgens het departement was er sprake van een constructief overleg en was de wil aanwezig eruit te komen. In het consortium waren Rabobank, ABN Amro, ING, Fortis Bank Nederland en SNS vertegenwoordigd.
 
Spaartegoeden
Minister van Financiën Wouter Bos is vastbesloten om de gevolgen voor de klanten van DSB zo beperkt mogelijk te houden. Voor de spaartegoeden zou snel het depositogarantiestelsel in werking moeten treden, waarbij tegoeden tot 100.000 euro worden terugbetaald. Spaarders die gebruik maken van een zogenoemd achtergesteld deposito bij DSB, kunnen echter niet terugvallen op het garantiestelsel. Zij wisten dat ze als laatste hun geld zouden kunnen terugzien als er ooit een faillissement of noodregeling zou komen voor de bank. Een achtergesteld deposito was voor spaarders interessant vanwege de hoge rente van 6,5 procent.
 
Onrust bij klanten
Financiën benadrukt dat de problemen bij DSB niet zijn ontstaan door de financiële crisis, maar het gevolg zijn van "de bedrijfsvoering, onrust bij klanten, onduidelijke communicatie en de onzekerheid die daardoor is ontstaan". DSB boekte vorig jaar een winst van 50 miljoen euro. In de eerste zes maanden van dit jaar werd een winst van 18 miljoen euro gemaakt. Toen liet de topman verstaan dat hij hoopte om 2009 met winst af te sluiten. (anp/lpb)

Lees meer