2 Landing van een Boeing 737 Max 9 van United Airlines op de luchthaven van San Francisco.
AFP Landing van een Boeing 737 Max 9 van United Airlines op de luchthaven van San Francisco.

Nieuwe klap voor Boeing: United bestelt vijftig vliegtuigen bij Airbus

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft vijftig nieuwe vliegtuigen besteld bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Het nieuws is een nieuwe klap voor Airbus' Amerikaanse concurrent Boeing. Prijskaartje van de bestelling: tot 7 miljard dollar (6,3 miljard euro). Maar bij zulke grote bestellingen zijn er vaak forse kortingen.


De nieuwe Airbus A321 XLR moet op termijn de vloot van Boeing 757-200's vervangen bij United. De eerste toestellen worden in 2024 verwacht, meldde United. Dit model van Airbus, de langeafstandsversie van de A321neo, zou tot 8.700 km kunnen vliegen, en zou dus ingezet kunnen worden op vluchten van de Amerikaanse oostkust naar Europese bestemmingen. Dit model verbruikt ook 30 procent minder brandstof dan de Boeing 757 die vaak ingezet wordt voor lange afstanden.


Een anonieme bron die de aankoop van nabij volgde, zegt aan AFP dat Boeing op dit moment geen enkel toestel aanbiedt dat de 757 zou kunnen vervangen. De onderhandelingen tussen United en Airbus lopen al verschillende maanden.

2 Een Airbus A321 Neo.
AFP Een Airbus A321 Neo.

In 2017 bestelde United ook al 45 exemplaren van de Airbus A350-900, maar de levering van de eerste A350 is met vijf jaar uitgesteld tot 2027.

Een andere Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, American Airlines, bestelde eerder al meer dan vijftig toestellen bij Airbus.

Boeing verkeert in zwaar weer sinds het in maart verplicht werd om alle 737 MAX-toestellen aan de grond te houden na twee crashes waarbij 346 doden vielen. Door de problemen met de 737 MAX werd Boeing verplicht de aankondiging van een nieuw toestel (met als werknaam NMA, new midsize airplane) uit te stellen naar volgend jaar.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer