Ruim 20.000 gepensioneerden oefenen een zwaar beroep uit.
Thinkstock Ruim 20.000 gepensioneerden oefenen een zwaar beroep uit.

Nog nooit zoveel gepensioneerde zelfstandigen aan de slag

Nooit eerder waren zoveel gepensioneerde zelfstandigen aan de slag als vandaag: één op de tien. Ruim 20.000 van hen oefenen een zwaar beroep uit, bijvoorbeeld in de bouw, de landbouw of de paramedische sector. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

Volgens de recentste cijfers van het RSVZ, het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen, zijn intussen al meer dan 111.000 zelfstandige 65-plussers aan de slag, een stijging met 22,5 procent sinds 2015.

"Sommigen doen het vanuit een passie. Ze hebben enorm veel tijd in hun zaak gestopt en hebben het vaak moeilijk om hun baby los te laten", klinkt het bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), dat de cijfers opvroeg. "Maar voor velen is het pure noodzaak. Omdat hun zoektocht naar een overnemer moeilijk gaat, of gewoon omdat ze ­financieel niet rondkomen door het lage pensioen."

Het NSZ roept daarom de volgende regering om de statuten van zelfstandigen, werknemers en ambtenaren te harmoniseren.

26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • René Verhoeven

    Tja als ze natuurlijk gans hun leven rijkelijk geleefd hebben en gewoon zijn om veel uit te geven, dan is het normaal dat ze niet toekomen met hun pensioen! Niet alle zelfstandigen zijn rijken, maar alle rijken zijn toch wel zelfstandigen en dat zijn er toch heel wat als ik auto's en huizen bekijk!

  • anna vandenberg

    Johnny Deketel, je kan ook nooit genoeg hebben, onze buurman met zijn invalide vrouw kwam toe met een gezinspensioen van 1600 euro en tijdens de zomermaanden kon hij nog sparen. Een gepensioneerde die nog elke jaar enkele reisjes wil maken moet niet klagen dat hij niet toekomt. Maar sommige mensen zijn nooit tevreden en hebben nooit genoeg naar voorbeeld van politici die ook aan de kas zitten tot op hun sterfbed. Voorbeelden genoeg in België.

Lees meer