PHOTO_NEWS

Nog winst voor BNP Paribas ondanks miljardenboete

BNP Paribas heeft in 2014 een nettowinst gerealiseerd van 157 miljoen euro, ondanks de Amerikaanse boete van 6,6 miljard euro die de bank moest betalen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de grootste bank van Frankrijk. BNP Paribas doet daarmee drie maal beter dan wat analisten hadden verwacht. De bank stelt een dividend voor van 1,50 euro per aandeel, evenveel als het jaar daarvoor.

België heeft een belang van 10,3 pct in het moederbedrijf van BNP Paribas Fortis. De Tijd rekende uit dat de Belgische staat bijgevolg op een dividend mag rekenen van zowat 192 miljoen euro.

In 2014 moest de bank een boete betalen van 6,6 miljard euro wegens het overtreden van Amerikaanse handelssacties tegen Iran, Cuba en Soedan.

De bank zette een sterk laatste kwartaal neer, met een nettowinst van 1,3 miljard euro. Een jaar eerder was dat amper 110 miljoen euro, maar toen moest de bank al geld opzij zetten met het oog op de boete in de VS.

BNP waarschuwt evenwel voor stijgende kosten als gevolg van extra regulering en belastingen wat voor 500 miljoen euro zal wegen op het nettoresultaat in 2016. Ook zegt de bank dat de economische context minder rooskleurig is dan verwacht, in het bijzonder in de eurozone.

De Belgische retailactiviteiten vertoonden in 2014 een goede commerciële dynamiek, aldus BNP Paribas. De deposito's stegen 5,1 procent, de kredieten met 2,1 procent. Het resultaat voor belastingen van de Belgische retailactiviteiten steeg met 15,7 procent tot 738 miljoen euro.

Lees meer