2 De regel dat multinationals alleen belasting betalen in landen waar ze fysiek aanwezig zijn, raakt steeds meer achterhaald in het tijdperk van internet.
AFP De regel dat multinationals alleen belasting betalen in landen waar ze fysiek aanwezig zijn, raakt steeds meer achterhaald in het tijdperk van internet.

OESO: “Belast multinationals in het land waar ze geld verdienen”

Overheden moeten meer mogelijkheden krijgen om belasting te heffen bij multinationals die in hun land geld verdienen, ook als die bedrijven geen fysieke vestiging hebben binnen de landsgrenzen. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De organisatie kreeg van meer dan 130 landen de opdracht om een voorstel voor een grootscheepse vernieuwing van internationale belastingregelgeving op te stellen.

Nieuwe regels zijn nodig om belastingontwijking tegen te gaan. De regel dat multinationals alleen belasting betalen in landen waar ze fysiek aanwezig zijn, raakt steeds meer achterhaald in het tijdperk van internet. Techreuzen als Amazon en Apple vestigen zich vaak in fiscaal aantrekkelijke landen, terwijl ze enorme opbrengsten genereren in andere landen. Ook schuiven grote bedrijven vaak zodanig met winsten dat die laag uitkomen in landen met een voor hen ongunstig fiscaal regime. Tegen die achtergrond richt het OESO-plan zich ook op multinationals met bekende consumentenmerken.

Akkoord in 2020?

Secretaris-generaal Angel Gurría van de OESO is optimistisch dat er een akkoord kan worden bereikt in 2020, een deadline die onder andere de Europese Unie heeft gesteld. Als er voor die tijd geen nieuwe internationale afspraken zijn gemaakt, dreigen landen op eigen houtje multinationals fiscaal aan te pakken. Dat zorgt volgens Gurría voor grote “risico's voor een toch al fragiele economie”.

2 Secretaris-generaal Angel Gurría van de OESO.
EPA Secretaris-generaal Angel Gurría van de OESO.

Ontwikkelingslanden

Oxfam reageert teleurgesteld op het voorstel van de OESO. “Dit voorstel gaat maar beperkt extra inkomsten opleveren voor ontwikkelingslanden. Inkomsten die zij wel hard nodig hebben.” De hulporganisatie vestigt nu alle hoop op plannen van de OESO voor een mondiaal geldend minimumtarief voor het belasten van multinationals, die later uit de doeken worden gedaan.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Baldr VanHoek

    Ze snappen het nog steeds niet maar multinationale ondernemingen waren actief in de vorige eeuw. Ze maken misschien gebruik van gelijksoortige instrumenten maar ze begrijpen de impact van internet niet. Het zijn geen multinationale maar globalistische bedrijven die hun core business surveillance kapitalisme is. Regeringen laten hen gerust terwijl een ieder wordt beschouwd als een belastingbetaler afkomstig uit een land. Fout.

  • Gino Denil

    Omzet kan je niet verplaatsen. Die wordt ter plaatse gekocht en geconsumeerd. Als er 1 miljoen cola blikjes verkocht worden in een land dan kan je de omzet daar niet van ontkennen. Maar de winst kan je wel nul maken door duur aan te kopen bij een moederfabriek in een belastingparadijs. Men zou zelf het belastingsysteem veel efficiënter kunnen maken. Afschaffen gedoe met aftrekposten, notionele intrestaftrek... 10% omzet belasting in de plaats van 25% vennootschapsbelasting op nul winst.

Lees meer