Angel Gurria, de secretaris-generaal van de OESO.
AFP Angel Gurria, de secretaris-generaal van de OESO.

OESO: “Wereldeconomie zal nog jaren onder coronacrisis lijden”

“De wereldeconomie gaat nog jarenlang lijden onder de coronacrisis en het is onrealstisch te denken dat er een snelle heropleving komt.” Dat heeft Angel Gurria, de secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), vandaag gezegd in een interview met de BBC.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Begin maart voorspelde de OESO in zijn laatste vooruitzichten nog dat de groei van de wereldeconomie bij een lange en ernstige uitbraak van het coronavirus beperkt zou blijven tot 1,4 procent dit jaar. Dat scenario lijkt Gurria nu al veel te optimistisch. 

"Zelfs als er geen internationale recessie komt, krijgen we in veel economieën een nulgroei of een negatieve groei", zegt Gurria. "En dat zal dus meer tijd vragen om herop te starten.” De OESO-topman meent dat de onzekerheden die de coronacrisis met zich meebrengt ertoe leiden dat de economische schok vandaag al zwaarder is dan die na 9/11 of de financiële crisis van 2008.

Zaterdag al had Gurria opgeroepen tot een "gecoördineerde aanpak op internationaal niveau". "Het gaat om de derde en grootste economische, financiële en sociale shock van de 21ste eeuw", aldus Gurria. "Er is een wereldwijde inspanning nodig -vergelijkbaar met een combinatie van het Marshallplan en de New Deal- om een langere recessie te vermijden.”

Lees ook: “Nog acht weken”, zegt De Block. Maar wanneer komt de piek? (+)

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Elise Van Damme

    Zolang 'Hun Elite-systeem' overeind blijft wel ja! Dan gaan we het zeker nog jaren voelen. Nog meer armoede dan er al was. Neen, dit is het moment om economische groei tot in de hemel en mensen-uitbuiting in lage loonlanden aan banden te leggen. Een eerlijker en humaan-gerichte maatschappij zonder kapitalistische dollartekens in hun ogen, zou een verademing zijn voor mens,milieu,dier en planeet.

  • Bert De Bruin

    Bedrijven hebben in belastingparadijzen meer miljarden staan dan dat die coronacrisis bijelkaar kost. De oplossing ligt dus voor het oprapen.

Lees meer