Onze expert Paul D'Hoore: “Banken en overheid hebben elkaar gevonden omdat ze er anders zelf ook het slachtoffer van zouden worden”.
Shutterstock Onze expert Paul D'Hoore: “Banken en overheid hebben elkaar gevonden omdat ze er anders zelf ook het slachtoffer van zouden worden”.

Onze expert Paul D’Hoore: “Banken schieten niet te hulp voor onze schone ogen”

Uw bank staat uitstel voor woon- en bedrijfsleningen toe omdat ze er zelf baat bij heeft dat alles uiteindelijk netjes wordt afgelost. “Banken en overheid hebben elkaar gevonden omdat ze er anders zelf ook het slachtoffer van zouden worden”, zegt financieel expert Paul D’Hoore nadat afgelopen weekend een deal uit de bus kwam.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zondagnamiddag werd bekendgemaakt dat Belgische banken iedereen tot 30 september uitstel voor afbetalingen zullen toestaan. Ten minste, als ze kunnen bewijzen dat ze in financiële moeilijkheden zitten door het coronavirus.

“De bedoeling is dat die mensen niet in de problemen komen,’ reageert Paul D’Hoore, de geldspecialist van VTM Nieuws. “Want laten we wel wezen: de banken doen dit niet voor de mooie ogen van de klant. Ze doen dit ook om zichzelf te beschermen.”

“Wat moet een bank doen als iemand zijn woonlening niet betaalt? Dan gaan ze dat huis in beslag nemen en proberen te verkopen. Als dat bij veel mensen tegelijk gebeurt weet je dat de huizenprijzen zakken en krijgt de bank in veel gevallen niet terug wat ze ooit heeft uitgeleend.”

“Het is dus een vorm van eigenbelang: veel particulieren in de problemen betekent veel verliezen bij de banken. Door de situatie nu te bevriezen, vermijd je zo’n situatie.”

“De banken kunnen nu de schok opvangen omdat ze na de financiële crisis van 2008 de verplichting kregen om veel meer buffers aan te houden. Maar de bedoeling is eigenlijk niet dat ze nu een schok opvangen. De bank is zijn geld pas kwijt als mensen failliet gaan. De bedoeling is om alles uit te stellen. Wie deze maand zijn lening niet kan afbetalen zal dat later moeten doen. Banken, klanten en overheid zijn erbij gebaat dat het op deze manier gebeurt.”

35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Michel Peter

    We betalen nu nog altijd de door Dehaene uitgevonden speciale solidariteits bijdrage die maar een 3 jaar zou duren.( ondertussen al 25 jaar verder) Kun al bedenken wat er na de crisis bij gaat komen wat nooit meer verdwijnt.

  • Koen Van Crombruggen

    En Decroo in TerZaken die dacht dat hij eengoede deal had gesloten met de banken en dat deze laaste filantropisch deden.

Lees meer