Momenteel onderhandelt de eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström (foto) met de Amerikaanse regering over een permanente vrijstelling.
EPA Momenteel onderhandelt de eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström (foto) met de Amerikaanse regering over een permanente vrijstelling.

Ook EU stapt naar Wereldhandelsorganisatie tegen Amerikaanse importheffingen

De Europese Unie heeft vandaag de tussenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gevraagd in het dispuut met de Verenigde Staten over de importheffingen die de Amerikanen hebben ingevoerd op staal en aluminium. Dat blijkt uit een document van de WTO. Eerder deze maand vroeg China de organisatie ook al om te bemiddelen.

De EU dient de bemiddelingsaanvraag in omdat ze niet akkoord gaat met de redenen die de VS geven voor het invoeren van de importheffingen. Hoewel de Amerikanen beweren dat de maatregelen worden genomen uit veiligheidsoverwegingen, meent de EU dat ze eigenlijk gewoon als doel hebben om Amerikaanse bedrijven te beschermen voor buitenlandse concurrentie. De VS hadden de Wereldhandelsorganisatie daarnaast ook moeten inlichten over die beschermingsmaatregelen, luidt het.

Voorlopig vrijgesteld

De procedure bij de WTO komt er terwijl de EU voorlopig nog tot 1 mei is vrijgesteld van de importheffingen, die aanvankelijk vanaf 23 maart van kracht zouden gaan. Momenteel onderhandelt de eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström met de Amerikaanse regering over een permanente vrijstelling.

Wanneer de bemiddeling bij de WTO tussen de EU en de VS precies zal beginnen, is niet duidelijk, maar de Unie laat alvast weten die "zo snel mogelijk" op te willen starten. Ook China, dat niet is vrijgesteld van de importheffingen en op 5 april naar de WTO stapte, heeft een bemiddelingsprocedure met de VS lopen.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Clement Asselman

    En waarom zou de VS dat niet mogen? Dan blazen ze gewoon dat verdrag op. Hoeveel verdragen (o.a. niet-aanvalsverdragen) werden er in de loop van de geschiedenis niet geschonden? Verdragen tussen staten zijn doorgaans het papier nog niet waard waarop ze werden geschreven. Trump moet de belangen van de VS behartigen, daarvoor werd hij verkozen. En als zijn handelswijze die belangen schaadt, dan zal hij daar wel op terugkomen.

  • Filip Vanlaeken

    WTO is schuldig aan massaal banenverlies in Europa en schrijnende arbeidscondities in lageloonlanden. Maar voor wat politieke ping-pong zijn ze wel te vinden. Opdoeken die corrupte boel !

Lees meer