UNKNOWN

Ook Mechelse afdeling DuPont wordt overgenomen

De Amerikaanse investeringsmaatschappij The Carlyle Group neemt de autoverfafdeling van DuPont over. Dat hebben de ondernemingen bekendgemaakt. De verfafdeling van DuPont in Mechelen verandert door de transactie mee van eigenaar.

The Carlyle Group legt 4,9 miljard dollar (3,9 miljard euro) op tafel om DuPont Performance Coatings in zijn bezit te kunnen krijgen. De transactie moet nog de goedkeuring krijgen van toezichtshouders en zal wellicht in het eerste kwartaal van 2013 worden afgerond.

1.300 werknemers
Ook de autolakafdeling van DuPont in Mechelen komt daardoor in handen van Carlyle. "DuPont in Mechelen telt in totaal zowat 1.300 werknemers. Daarvan werken er 570 op de verfafdeling en die zullen allemaal mee worden overgenomen door Carlyle", legt woordvoerster Karin Lauwaerts van DuPont uit.

Geen afvloeïngen
De woordvoerster verwacht niet dat de overname directe gevolgen zal hebben voor de tewerkstelling. "Bij mijn weten bestaan er geen plannen om mensen af te laten vloeien bij DuPont Performance Coatings. Ik verwacht integendeel dat de expertise en de ervaring van de werknemers van de verfafdeling in Mechelen ook voor Carlyle erg belangrijk zullen zijn".

Vakbonden
De vakbonden bij DuPont Mechelen reageren echter afwachtend op het nieuws. Dat er een overnemer voor de afdeling werd gevonden, lijkt in elk geval niet alle vraagtekens bij hen weg te nemen.

Vakbondsvertegenwoordigers Paul Schoeters (ACV) en Danny Absillis (ABVV) benadrukken dat ze nog maar weinig concrete informatie over de overname hebben gekregen. "Het is dan ook te vroeg om daar nu al concrete uitspraken over te doen", zegt Absillis. "Het is nog even afwachten."

Vraagtekens
Paul Schoeters stelt wel dat het nieuws zorgt voor een dubbel gevoel bij het personeel. "Er doen al lange tijd geruchten de ronde over de verkoop van de autoverfafdeling, omdat die activiteit geen deel meer uitmaakt van de corebusiness van het bedrijf. Dat er een overnemer is, zorgt dan wel voor enige duidelijkheid", luidt het.

"Maar aan de andere kant blijven er nog altijd veel vraagtekens over voor de werknemers. Om die weg te werken, zal er duidelijkheid moeten komen over de plannen van de overnemer en over de gevolgen daarvan voor de werkomstandigheden, de statuten en de werkgelegenheid", besluit Schoeters.

Lees meer