PHOTO_NEWS

Picanol grijpt de macht bij Tessenderlo Chemie

Weefmachinebouwer Picanol neemt het belang van 27,6 procent van de Franse staat in Tessenderlo Chemie over. Picanol wil met de overname zijn activiteiten diversifiëren en Tessenderlo in Vlaanderen verankeren. Picanol is niet van plan om een passieve aandeelhouder te worden van Tessenderlo Chemie. "Picanol wil actief mee het beleid gaan bepalen", zegt woordvoerder Frederic Dryhoel van de weefmachinebouwer.

Het Ieperse bedrijf betaalt 22 euro per aandeel aan SNPE voor het belang van 27,6 procent. SNPE (Société Nationale de Poudres et Explosifs) is eigendom van de Franse staat. Dat waardeert de overname op 192,4 miljoen euro.

Over de beweegredenen om in Tessenderlo te stappen, luidt het dat ceo en hoofdaandeelhouder Luc Tack een "sterke voorstander is van de maakindustrie in Vlaanderen". Picanol Group zegt met de participatie zijn activiteiten ook meer te willen diversifiëren en geografisch meer te spreiden. Ook heeft de participatie als doel Tessenderlo Chemie te verzekeren van een stabiel aandeelhouderschap en de ontwikkeling van de bedrijfsstrategie van Tessenderlo chemie op lange termijn te bevorderen.

Belgisch
Het bedrijf heeft enkele sterke jaren achter de rug en zocht daarom een industrieel project om die middelen in te investeren. Omdat het zich beter wou wapenen tegen de cyclische weefmachinebusiness, ging het op zoek naar een andere business. "Het moest een industrieel project zijn met een beslissingscentrum in België, wereldwijde activiteiten en een basisindustrie", aldus de woordvoerder. Zo kwam het uit bij Tessenderlo Chemie, gespecialiseerd in voeding, landbouw, watermanagement en valorisering van bio-reststoffen.

Ook de chemiesector is cyclisch, geeft men toe bij Picanol. "Maar onderhevig aan een andere cyclus dan weefmachines". Bovendien is Tessenderlo Chemie sterk in de klassieke markten van Europa en de VS, terwijl Picanol sterk staat in Azië en de opkomende markten. De participatie van Picanol is dan ook niet louter financieel. "We zijn niet van plan een passieve aandeelhouder te worden, maar willen actief mee het beleid gaan bepalen", aldus de woordvoerder. Zo kan Picanol zijn ervaring in de opkomende markten doorgeven aan Tessenderlo Chemie.

"Maakindustrie"
Met de participatie zorgt Picanol ook voor een duurzame verankering van de industriële groep in Vlaanderen en België. "Luc Tack (ceo en samen met de familie Steverlynck goed voor 88,44 procent van de aandelen) is een sterke gelover in de maakindustrie in Vlaanderen", verduidelijkt Dryhoel. "Wij zijn nooit meegestapt in het verhaal van delokalisatie". Het bedrijf zet daarentegen volop in op technologische ontwikkeling. Zo wordt dit jaar 12 miljoen euro geïnvesteerd in de modernisering van de machines in Ieper.

Overigens is de Picanol groep niet aan zijn proefstuk toe wat diversifiëring betreft. De groep is vooral bekend om de productuie van weefmachines, maar heeft ook een eigen gieterij die als toeleverancier hoogtechnologische gietstukken maakt. Het heeft ook een divisie (PsiControl Mechatronics) die sturingen maakte voor machines. Picanol is met het Limburgse Melotte zelfs actief in 3D-printing.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer