RV, Thinkstock

Professor personeelsbeleid vindt huidige lockdown verkeerde keuze: “Start 30-urenwerkweek en verplicht 60-plussers om thuis te blijven”

Ralf Caers, professor hr-management aan de KU Leuven, stelt zich vragen bij de huidige lockdownmaatregelen. “Die moeten zo snel mogelijk omgezet worden om de economie niet nog meer te schaden”, zegt hij. Volgens Caers is een ‘social split’ tussen gezonde werknemers en kinderen enerzijds en risicogroepen anderzijds dé oplossing om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In ons land gelden al bijna drie weken verregaande maatregelen om een verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Ze gelden al zeker tot en met 19 april, met een eventuele verlenging tot 3 mei. Caers stelt zich echter vragen bij de lockdownpolitiek.

Volgens hem doet de regering momenteel aan overcontrole. “Dat was enerzijds een logische reactie. Maar de combinatie van de lockdownmaatregelen en economische stilstand dreigt ons zuur op te breken. De uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid en premies voor bedrijven die moeten sluiten kosten handenvol geld. We moeten ons afvragen of die sinterklaaspolitiek opweegt tegen de resultaten van dat beleid.”

Je merkte het al bij de opening van de containerparken: de mensen zijn ongeduldig om opnieuw uit hun kot te komen

De KULeuven-professor vindt het daarom verstandiger om de economie na de paasvakantie op gecontroleerde wijze te herstarten. “Nu zit iedereen in een lockdown, dus ook alle mensen die gezond zijn en weinig kans maken om op intensieve zorgen te belanden. Je merkte het al bij de opening van de containerparken: de mensen zijn ongeduldig om opnieuw uit hun kot te komen”, zegt Caers, die ook vindt dat de focus op het aantal doden in de coronacijfers contraproductief is. “In essentie hebben die cijfers geen enkele invloed op wie vandaag gezond thuis zit en zich aan de regels houdt.”

30-urenwerkweek 

Op onder meer die “gezonde mensen” focust Caers zich om de economie weer op gang te trekken. Zij zouden opnieuw moeten gaan werken en uiteraard rekening houden met de hygiëne- en social distancing-regels, en mondmaskers dragen indien mogelijk. Daarnaast zou er voorlopig sprake zijn van een 30-urenwerkweek. “Thuiswerk mag aangemoedigd worden door de werkgevers indien zij een eventueel productiviteitsverlies voor hun rekening wensen te nemen”, stelt Caers nog voor.

Om de meest kwetsbaren in de maatschappij te beschermen, wordt een ‘social split’ voorgesteld. “Iedereen die tot een risicogroep behoort, zoals zestig-plussers en zwangere vrouwen, of wie samenwoont met iemand uit de risicogroep moet verplicht thuis blijven tot het aantal nieuwe besmettingen een tijd op nul staat. Virologen moeten die duur bepalen. Winkels worden verplicht om de bestellingen van zij die moeten thuisblijven aan huis te leveren.”

Het is aan mensen zelf om te bepalen of ze nog op café gaan. Daarvoor zou ik beroep doen op hun gezond verstand

Wat moet er dan gebeuren met de winkels en de horeca? “Het is aan mensen zelf om te bepalen of ze nog op café gaan. Daarvoor zou ik beroep doen op hun gezond verstand. Wanneer je bijvoorbeeld besluit om opnieuw op restaurant te gaan, is het zeer belangrijk om geen contact te hebben met risicogroepen.”

Vijf volledige schooldagen 

In het plan van Caers gaan de scholen weer open na de paasvakantie. Meer zelfs: er zouden voorlopig vijf volledige schooldagen ingevoerd worden. “Veel werknemers moeten nu thuiswerken én hun kinderen verzorgen. Als het onderwijs betaald wordt om de vrije woensdagnamiddag te laten vallen, dan zou men een zestal uur kunnen werken zonder de kinderen. Die zouden ook geen leerachterstand oplopen en grootouders zouden even veilig zijn.”

Caers beseft dat ook deze maatregelen een duidelijke kost hebben, maar is ervan overtuigd dat die kost “merkbaar lager” zal liggen dan de volledige lockdown, die nu nog geldt. “Gezonde mensen die de economie weer op gang trekken om de schade te beperken, dat lijkt me de beste overgangsfase naar het normale leven.”

Lees ook:

“Van ene lockdown in de andere? Dat wordt een catastrofe”: zo zien vier belangrijke sectoren de heropstart (+)

Hoe wil de expertengroep ons uit lockdown halen? Voorzitter Erika Vlieghe legt uit: “We hebben een goed plan B nodig” (+)

433 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan De Smet

    Volledig mee eens ! Ouderen isoleren en wij terug aan het werk. Total lockdown is economische zelfmoord... met heel wat meer slachtoffers dan dit virus. Trouwens enkel een vaccin is de enige afdoende oplossing om dit virus te bestrijden...

  • Karien Froidmonr

    Lijkt me heel risicovol als nu al 85% van de gecontroleerde bedrijven zich niet aan de regels rond social distancing houdt.

Lees meer