Peter Mertens.
Photo News Peter Mertens.

PVDA wil inkomens beschermen met coronataks voor multimiljonairs: “15 miljard euro extra”

PVDA stelt voor om een uitzonderlijke coronataks te heffen op vermogens van meer dan 3 miljoen euro. Daarmee wil de partij de uitkeringen voor economische werkloosheid verhogen en het inkomen garanderen van alle werknemers die door de crisis getroffen worden.

"De coronacrisis is in de eerste plaats een gezondheidscrisis. Maar ook steeds meer een sociale crisis, nu een miljoen mensen op technische werkloosheid dreigen te komen. Het is heel belangrijk nu al maatregelen te nemen om de inkomens te beschermen", zegt Peter Mertens, voorzitter van PVDA, in een persbericht. 

15 miljard euro

"In tijden van crisis stellen de kwesties van verdeling en herverdeling zich des te scherper. Aan de ene kant komt het inkomen van honderdduizenden gezinnen in gedrang. Aan de andere kant is massa's geld geparkeerd bij een handvol multimiljonairs. Een eenmalige belasting van 5 procent op de vermogens van de allerrijksten in ons land kan 15 miljard euro vrijmaken. Daarmee kunnen we de uitkeringen voor economische werkloosheid verhogen en het inkomen garanderen van alle werknemers die door de crisis getroffen worden.”

Volgens de partij blijkt uit voorlopige schattingen dat meer dan 1 miljoen werknemers economisch werkloos zullen worden. 

Recht op economische werkloosheid

"De voorbije dagen ontving ik honderden getuigenissen van mensen die zich ernstig zorgen maken", zegt Mertens. "Ze weten niet hoe ze de maand gaan rondkomen." PVDA wil daarom dat het recht op economische werkloosheid uitgebreid wordt tot alle werknemers, dus ook voor jobstudenten, bedienden en uitzendkrachten.
"Een kleine laag van de bevolking is de voorbije jaren veel rijker geworden door het werk van miljoenen werknemers. Twee procent van de bevolking heeft een totaal vermogen van 663 miljard euro. Het is niet meer dan normaal dat we hen in tijden van crisis om een kleine solidariteitsbijdrage vragen", besluit Peter Mertens. 

97 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jules Vermeers

    De rijken gaan er alleen maar rijker op worden is zo, is altijd zo en zal altijd zo zijn.

  • Gino Denil

    Die rijke zal zijn aandelen terug de hoogte ingejaagd zien worden. Met ons geld en met grenzeloze geldcreatie, Dan Midden. De spaarder zal zijn geld zien verdampen en steeds waardelozer zien worden. En als die leerling tovenaars niet opletten creëren ze dezelfde situatie als in Duitsland in de vorige eeuw. Waar men dat ook deed en men in de kachel geld verstookte omdat dat goedkoper was dan kolen kopen.

Lees meer