thinkstock

Rechter jaagt schok door immosector: "Huis kopen via e-mail gaat niet"

De verkoop van een onroerend goed kan ­juridisch niet beklonken worden via e-mail. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Nochtans is het ­volgens vastgoedmakelaars zeer gebruikelijk dat hun klanten op die manier onderhandelen over een bod. Volgens minister Alexander De Croo heeft de rechter gebruik gemaakt van een achterpoortje in een wet die bijna 15 jaar oud is. "Ik zal het initiatief nemen om dat achterpoortje te dichten."

Wanneer koper en verkoper het per mail eens geraken over een prijs, heeft die overeenkomst geen énkele juridische waarde, zo heeft het Antwerpse hof van beroep ­geoordeeld. De rechtbank baseert zich op de 'wet op de elektronische handel' uit 2003, waarin staat uit­ge­legd hoe een ­contract via elektronische weg tot stand komt. Dat kán natuurlijk, maar er is destijds een uitzondering gemaakt voor onroerende goederen.

Sms
Zeer opvallend, aangezien het hof van beroep in Gent vier jaar geleden nog besliste dat een sms waaruit blijkt dat beide partijen een overeenkomst hebben over de prijs, wél een bewijs is van een akkoord. Volgens gespecialiseerde juristen staan de twee uitspraken lijnrecht tegenover elkaar en heeft iedere ­advocaat nu een ­precedent in handen waarmee een per e-mail gesloten deal - in ­afwachting van een echt contract bij de notaris - zomaar nietig verklaard kan worden.

Twintig jaar terug in de tijd
"Dit is niet te begrijpen", zegt vastgoedmakelaar Luc ­Machon, voor­zitter van de ­Europese koepel­federatie. "E-mails zijn niet meer weg te denken. Als ­iemand laat weten de vraagprijs te bieden - en dat gebeurt meestal met een mailtje - dan stoppen we de zoektocht naar een koper. Het duurt nu eenmaal even om een ­contract op te stellen. Dit ­katapulteert ons twintig jaar ­terug in de tijd."

Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

Alexander De Croo, minister bevoegd voor de Digitale Agenda, zegt dat de uitspraak ingaat tegen de filosofie van de Digital Act, die vorig jaar is ingevoerd en die digitale documenten op gelijke voet stelt met papieren tegenhangers. "Uiteraard moeten bij belangrijke transacties de nodige veiligheidswaarborgen van kracht blijven, ook in de digitale wereld", stelt De Croo. "Een verkoopsovereenkomst kan pas tot stand komen wanneer het duidelijk is dat beide partijen een akkoord hebben bereikt." Dat kan volgens de minister echter net zo goed digitaal en daarom zal hij de wet aanpassen.
    
Ook het aanvragen van attesten of de ondertekening van de definitieve verkoop kunnen volgens de minister via digitale weg verlopen, "bijvoorbeeld via een ondertekening met gekwalificeerde handtekening of het leveren van een digitale versie van zo'n attest".

Lees meer