Illustratiefoto.
Thinkstock Illustratiefoto.

Recordaantal buitenlanders aan de slag in België

Vorig jaar waren in ons land 229.000 uit het buitenland gedetacheerde werknemers aan de slag. Het gaat om een record en een verdubbeling tegenover tien jaar geleden. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen op basis van de Limosa-databank van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), waarover De Tijd vandaag bericht.

De voorbije vijf jaar is het fenomeen, waarbij buitenlandse werknemers en zelfstandigen tijdelijk in ons land werken, met 20 procent toegenomen.
Detachering wordt vaak gelinkt met sociale dumping, maar volgens Ive Marx, professor sociaal beleid aan de Universiteit Antwerpen, hebben de werkgevers ook andere motieven. 

"De schaarse arbeidsmarkt is minstens even belangrijk. Dat de helft van alle gedetacheerden uit West- en Zuid-Europese lidstaten komt, waar de lonen hoger liggen dan in Oost-Europa, toont dat loon niet de belangrijkste drijfveer is. Ook het type sectoren geeft volgens de onderzoekers aan dat de loonkosten niet primeren: bouw en transport zijn weliswaar de grootste afnemers, maar ook metaal, voeding en petrochemie maken volop gebruik van gedetacheerden", aldus Marx in De Tijd.

24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Verstrepen

    En die dragen geen cent bij noch belastingen, noch sociale bijdragen noch BTW en worden nooit gecontroleerd op zwartwerk en dan zijn ze verwonderd dat zoveel mensen hier zonder behoorlijk werk zitten. Je ziet ze s'morgens vroeg in het geniep toekomen in privé auto's om dan s'avond in de donker opgehaald te worden, iedereen ziet het, weet het maar de sociale inspectie die niet, die zijn teveel bezig om onze bedrijven te controleren.

  • Jos Vercammen

    Het zou ideaal zijn mocht de Europese Unie in alle lidstaten dezelfde sociale en fiscale wetten hebben. Maar daar staan we nog mijlen ver van af en dat kan in de huidige economische situatie ook niet. Maar het zou al veel helpen, als men buitenlandse bedrijven zou verplichten om de sociale en fiscale wetgeving na te leven van het land waar ze werken. Op sociaal gebied staat Europa echter nog nergens. Maar wat wil je als de unie geleid wordt door mensen die neo-liberalistisch denken.

Lees meer