BELGA

Recordaantal vacatures in België

Belgische ondernemingen hadden in het tweede kwartaal 145.760 vacatures, een nieuw record. De vacaturegraad - het aantal vacatures afgezet tegen het totale aantal banen - bereikte net geen record. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel.

Het vorige recordaantal vacatures bedroeg 142.650 en dateert van het derde kwartaal van vorig jaar. Toen raakten de vacatures nog iets moeilijker ingevuld: de vacaturegraad bedroeg toen 3,58 procent, tegen 3,52 procent nu.

Er kwamen vooral in Vlaanderen vacatures bij: +4.980 tegenover het eerste kwartaal. De krapte op de arbeidsmarkt is ook vooral voelbaar in Vlaanderen, met een vacaturegraad van 3,86 procent. In Brussel bedraagt de vacaturegraad 3,38 procent, in Wallonië ligt die nog onder de 3 procent (op 2,79 procent).

Twee derde van de vacatures kwamen uit vier economische sectoren. De sector wetenschappen en administratieve diensten was goed voor 28.630 vacatures of net geen 20 procent van alle vacatures. Ook in de non-profit waren er in het tweede kwartaal meer dan 25.000 vacatures, terwijl de industrie en de handel elk boven 20.000 zaten.

De hoogste vacaturegraad was er in de ICT-sector: 7,4 procent. Dan volgden horeca, bouw, en wetenschappen en administratieve diensten.

17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • etienne bies

    Onlangs ontmoette ik een buurvrouw van 62 jaar. Ze moest van de VDAB gaan solliciteren op een niet bestaand adres waar ze dringend 7 stiksters nodig hadden.....De VDAB dekt zich wel in door door volgende tekst".Niet alle vacatures zijn nagekeken door VDAB. VDAB is niet aansprakelijk voor de inhoud van de niet-nagekeken vacatures."

  • Jan Verstrepen

    Welke jobs diegene waarvan je het zout van je patatten niet kunt betalen of vijf maal dezelfde met een andere naar om nog maar van de verborgen reclame of om de boel wijs te maken dat het goed gaat. Nva heeft dat verzonnen niet? of is het VOKA of UNIZO

Lees meer